Bakan Mehmet Nuri Ersoy yaptığı konuşmada, "Bu çalışmaları sırasıyla belirlediğimiz iller üzerinden ülkemizin geneline yayacak ve Türkiye’de, il merkezli topyekûn bir turizm hareketini hayata geçirmiş olacağız. Tabii, burada şunu özellikle vurgulamakta fayda görüyorum.
Biz büyükşehir belediyelerimizden master planlarını hazırlamalarını bekliyoruz. Bu onların yerine getirmesi gereken bir görev. Turizmde yerel yönetimlerin her şeyi Bakanlığımızdan beklemesi doğru bir yaklaşım değildir. Diyelim ki bir bölgede turizmi güçlendirmek istiyorsunuz. Bunun gerçekleşmesi için ilgilenilmesi gereken birçok başlık var.
Eğer söz konusu bölgenin bütün potansiyelini bir faydaya dönüştürmek istiyorsanız tarım, gastronomi, geleneksel sanatlar gibi yöresel zenginliklerin tanıtılması ve değerlendirilmesinden tutun da kültür varlıklarının korunması, altyapı ve çevre düzenleme çalışmaları yanında doğru ve sağlıklı yapılaşmanın gerçekleştirilmesi, doğal zenginliklerin koruma kullanma dengesi gözetilerek ekonomiye kazandırılması, doğru ve sürdürülebilir istihdam imkânlarının sağlanması gibi birçok politikanın uygulanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Kapadokya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’a özellikle teşekkür eden Bakan Ersoy, Samsun'un turizm alanında potansiyelinin ortaya çıkarılmasında önemli bir kilometre taşı ve yol haritası olan bu planın diğer destinasyonlara ve belediyelere de örnek olması gerektiğini belirtti.
Samsun Turizm Master Planı'nın detaylarını ise proje ekibi adına Prof. Dr. Bilgehan Gülcan gerçekleştirdi. Sunumunda, Samsun'un turizmdeki durumu, gelecek vizyonu ve bu vizyona ulaşmak için atılacak adımlar, belirlenen turist sayısı ve turizm geliri hedefleri, öncelikli alanlar ve Samsun için belirlenen projeleri detaylı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, sunumunun sonunda “Tüm bu 14 proje ve 50 politika ile Samsun'un sürdürebilir büyüme modeline göre etkili bir yönetim, etkili bir tanıtım, güçlü bir altyapı geliştirme ve cazip ürünlerle geliştirme ile stratejik amaç olan 7 ana hedefi hedefleyeceğiz ve öncelikle gelir artışı sağlanacaktır.” dedi.
Samsun Turizm Master Planı (2024-2028) çerçevesinde 14 proje, 7 stratejik hedef ve 50 politika ile turizm potansiyelinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Plan ile 4 yılda yerli turist sayısının yüzde 220, yabancı turist sayısının da yüzde 381 oranında artırılması hedefleniyor.
Gerçekleştirilen lansman programına, Kapadokya Üniversitesi Sosyal ve Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Halil Burak Sakal’ın yanı sıra akademisyenler, turizm sektörü temsilcileri, medya mensupları ve davetliler katıldı.