8-9 Eylül tarihine kadar devam edecek olan 2.Uluslararası Pomza ve Perlit (PuPeS'23 Kapadokya) Sempozyumu NEVÜ ev sahipliğinde başladı.
NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma, Nevşehir Valisi Ali Fidan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün ve Emre Çalışkan, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, bilim insanları ve sektör temsilcileri katıldı.
Sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından NEVÜ’nün tanıtım filminin izlenmesiyle başladı.
“POMZA NEVŞEHİR’İN ÖNEMLİ EKONOMİK KAYNAKLARINDAN BİRİ”
Vali Fidan, pomza ve perlitin, jeolojik oluşumlar ve malzemeler arasında büyük öneme sahip olan iki mineral olduğunu belirtti.
Sempozyumun bu iki önemli malzemenin araştırma ve uygulama alanlarına dikkat çekmeyi amaçladığını söyleyen Vali Fidan, “Pomza ve perlit, endüstri, çevre ve inşaat gibi birçok alanda geniş uygulama potansiyeline sahiptir. Bu sempozyum, bizlere var olan potansiyeli daha fazla keşfetmek için büyük bir fırsat sunmaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, sektör temsilcileri bu sempozyumda son gelişmeleri ve bulguları paylaşacaklardır. Bu bilgi alışverişi ise yeni projelerin başlatılması ve mevcut uygulamaların geliştirilmesi için büyük bir zemin oluşturacaktır. Ülkemizden Avrupa ve Amerika başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeye 10 milyon dolar hacminde pomza ihracatı yapılmaktadır. Böylelikle ülkemiz, yaklaşık 15 milyar ton civarında olan pomza zenginliği ile dünya rezervinin yüzde 50’sine sahip olurken, ilimiz ise ülke rezervinin yüzde 25’sine sahiptir. Bu sayede beyaz altın da diyebileceğimiz pomza madeni ilimizin önemli ekonomik kaynaklarından biri haline gelmiş ve geçtiğimiz yıl Türk Patent ve Marka kurumları tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiştir. Yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiği, 32 adet bims blok üretim tesisi ve 12 adet aktif pomza ocağı bulunan ilimizde, pomza endüstrisi, genel olarak iç piyasaya yönelikken, son yıllarda pomzanın üretim hacminin hızla gelişmesi dış piyasada da taleplerin artmasını sağlamıştır. Bölgemizde bu alanda ihtisaslaşan önemli kurumlarımızın varlığı ve yaptıkları çalışmalar ilimize sanayi, tarım ve turizm alanında da katkılar sağlamaktadır.” dedi.
“EN KALİTELİ POMZA NEVŞEHİR’DE”
Milletvekili Çalışkan da, dünya pomza rezervinin yaklaşık yüzde 50’sinin Türkiye’de olduğunu aktardı.
Pomzanın başta inşaat sektörü olmak üzere birçok farklı sektörde direkt ya da un direkt olarak toplam 25'e yakın sanayi sektöründe kullanılan bir malzeme olduğunu belirten Çalışkan, “Bizim için önemi de şu Türkiye’de istihdama katkısı 15 bin kişi civarında. Nevşehir’imizde de yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediyoruz. Nevşehir’in ekonomisine olan katkısını Nevşehir’in ekonomisine olan değerini çok net olarak görüyoruz. Toplamda 15 milyar TL’likte bir ekonomiye katma değer üretiyor. Tabi hayatımızın birçok yerinde kullanıyoruz aslında diş parlatma tozu olarak, saksılı bitkilerde, topuk taşı olarak yani sadece inşaat sektöründe değil hayatın merkezinde ve elhamdülillah bugün Bitlis’te Iğdır’da Nevşehir’imizde çok kaliteli malzemeler çıkıyor. Birçok ülke ve şehirde çıkan var ama en kaliteli pomza da bizim memleketimiz Nevşehir’imizde çıkıyor. Biz Nevşehir’de beyaz altın diyoruz. Bu noktada şanslıyız. Gerek yer üstü zenginlikleri gerek yer altı zenginlikleri madenleriyle Nevşehir’imiz Türkiye’de önde gelen illerimizden biri.” diye konuştu.
“POMZALARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ NEVŞEHİR İLİMİZDEN KARŞILANIYOR”
Sempozyumun ev sahipliğini üstlenen Rektör Aktekin ise, Nevşehir’in bulunduğu jeolojik yapısı gereği Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir turizm bölgesi olduğunu aktardı.
Aktekin, konuşmasına şöyle devam etti: “Önemli bir turizm bölgesi olmasının yanı sıra yeraltı zenginlikleri ile de dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yeraltı zenginliklerinin başlıcaları pomza ve perlittir. Dünya pomza rezervinin yüzde 50’si ülkemizde olup, ülkemizin iyi kaliteli pomza yataklarının yüzde 17 si Nevşehir il merkezi ve Ürgüp ilçesinde bulunmakta iken Acıgöl ve Derinkuyu ilçelerinde ise perlit yatakları bulunmaktadır. Sahip olduğumuz bu zenginlik şehrimizin yanı sıra ülkemiz için de katma değer ve istihdam sağlamaktadır. Çünkü pomza, başta inşaat sektörü olmak üzere, aşındırıcı endüstrisinde, tarım sektöründe, tekstil sektöründe, kimya sanayisinde, seramik endüstrisinde, gübre üretiminde, boya imalatı gibi çok farklı amaçlarda endüstriyel alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle ülkemizde tekstil sektöründe kullanılan iyi kalitedeki pomzaların büyük bir bölümü Nevşehir ilimizden karşılanarak ihraç edilmektedir. Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda arıtma sistemlerinde özellikle deniz suyunun arıtılmasında farklı mikron boyutlarda pomzanın karbonun yerini almaya başlaması pomzanın bir çok alanda kullanılabileceğinin de işaretidir. Bizim bu zenginliğimizin kullanım ve uygulama alanlarını genişletmemiz ve geliştirmemiz gerekmektedir. Pomza taşı oluşumları üzerine, ocak üretiminden fabrikalarda işlenmesi süreci de dahil, ülkemizde araştırma-geliştirme çalışmalarının arzu edilen seviyelere ulaşamadığını görmekteyiz. Ülkemizde geniş bir oluşum dağılımı gösteren bu değerli endüstriyel hammadde kaynağımızın, optimum şartlarda en ideal olarak nasıl ve hangi ölçütlerde farklı endüstri dallarındaki kullanımı üzerine detay analiz ve irdelemeleri yapılmalıdır. Pomzanın fiziksel, kimyasal ve tekno-mekanik özelliklerinin, ülke ekonomisi ve madencilik faaliyetleri açısından hammadde değerlendirme hususunun son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Hammadde satan değil uç ürün satan bir ülke olma amacı taşımalıyız. Bu alanda katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz 2. uluslararası pomza ve perlit sempozyumu büyük önem arz etmektedir.”
“POMZAYI DAHA KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER HALİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ.”
İlk sempozyumun 2005 yılında Isparta’da yapıldığını hatırlatan Sonugelen, pomza madeni ve bims blok sektörünün sempozyumdan sonra ciddi ivmelenme yaşadığını söyledi.
Sonugelen konuşmasında şunları söyledi: “Bundan sonra biz sanayiciler olarak üniversite ve sanayi iş birliğini daha aktif hale getirerek daha iyi ürünler yapmak istiyoruz. Biz sanayiciler pomzayı alıyoruz, işin kolayına kaçıyoruz. Makinelere döküyoruz standart bir bims yapıyoruz bunu da rahatlıkla satıyoruz. Çünkü pazar payımız ciddi şekilde yükselmeye başladı. Fakat bu kadar olmamalı. Biz bu derneği pomza perlit ürününün AR-GE birimleri ile, üniversitedeki hocalarımızla çalışarak daha katma değerli, daha ihracata dayalı ürünler haline getirmek zorundayız. Çünkü rezervlerimiz kısıtlı. Bizim rezerv sıkıntımız da yavaş yavaş başlayacak, şuan yok ama yine de bunu yaşamaya başlayacağız. İnşallah bu sempozyum bunun başlangıcı olur. İnceledim bizim sanayimize, sektörümüze faydalı olabilecek birçok ürün çıkabilecek durumdayız inşallah sanayicilerimiz bundan faydalanır.”
Sempozyum konuşmaların ardından Prof. Dr. Lütfullah Gündüz’ün Türkiye’de perlit ve pomzanın stratejik önemi, endüstriyel gelişimi ve geleceği konusunda bilgilendirme sunumu yapmasıyla devam etti.