Avanos ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki Ülkü Ela Güven, otizm nedeniyle uzun yıllar tedavi gördü.

Birkaç yıl öncesine kadar hayata küsen ve hiçbir sosyal etkinliğe katılmayan Güven, Halk Eğitim Merkezinde öğrendiği makrome örme işi sayesinde yeniden hayata tutundu.

Makrome örme işini çok sevdiğini söyleyen Güven, “Doğal taşlı bileklikler, kristal bileklikler, boncuklu bileklikler ve çocuk bileklikleri yapıyorum. Yaptığım ürünleri Göreme’de bulunan Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği'nde satıyorum. Bazen turistlere satıyorum. Okula kurs için gittiğim zaman satıyorum. Makromeyi Halk Eğitim Merkezi'ndeki öğretmenim sayesinde öğrendim. İlk olarak duvar süsü ördüm. Daha sonra bileklik yaparak satsam diye düşündüm” dedi.

TBMM, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını da içeren kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi'ni görüşecek TBMM, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını da içeren kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi'ni görüşecek

Günlük 5 taneye kadar bileklik yapabildiğini söyleyen Güven, “Bileklik yaparken kafam dağılıyor. Önceden telefona çok bakıyordum. Telefondan uzak durmak için de sürekli el işi yapmaya çalışıyorum. Telefona boş boş bakmak yerine el işi yapmak daha güzel.” şeklinde konuştu.

Güven’in annesi Gülay Güven de, “Ela takı yapmaya başlamadan önce daha çok bunalıyor ve sıkılıyordu. Evde yapacak bir şey bulamayınca daha çok hırçındı. Ela’ya üretmeye başlaması çok iyi geldi. Yaptıklarını zevkle ve severek yapıyor” ifadelerini kullandı.

Ela’nın el işine başladıktan sonra psikolojisinin düzeldiğini söyleyen anne Güven, “Kızıma özgüven geldi. Sosyalleşmesi arttı. Kendisini daha rahat ifade edebiliyor. Bu el işi hem Ela’ya hem de bana ayrı bir güç oldu” dedi.

Kaynak: İHA