Söz konusu açıklama ile ilgili sosyal bir paylaşımda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş, "2022 yılsonu itibarıyla TÜİK tarafından güncel nüfusumuz 3 bin 86 olarak açıklanmıştır.” dedi.
Kapadokya bölgesinin başkenti Nevşehir'in önemli merkezlerinden olan Ortahisar'ın en dikkat çeken turizm destinasyonu konumunda.
Ortahisar Kalesi
Ortahisar'ın ortasında bulunan kale dünyada ilk çok katlı yerleşim yerlerinden. Hitit döneminde tarihi İpek Yolu kervanlarına sığınak ve barınak sağlamış bir yer. Bu dev Peribacası kale ilk kez Hititler tarafından oyulmuş. Sonraki dönemlerde inkişaf ettirilerek daha yükseklere doğru yeni katlar oyulup, ilaveler yapılmış.
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından günümüze kadar kullanılarak gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in ordu komutanlarından İshak Paşa 1470 yılında ordusuyla birlikte Kilikya üzerine yürürken, Başhisar, Ortahisar, Uçhisar ve Niğde Kalelerini zaptederek Karamanoğulları Beyliğine son vererek Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
1916 yılında belediye olan kasaba Osmanlı hakimiyetinin sona ermesine kadar (1923) devam etmiştir. Bu tarihten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kasabası olarak ebedi kimliğine kavuşmuştur. 1200 rakımlı bir yüksekte bulunan kasabanın ortasında bulunan kalesi Kuzey cephesinden 85 metredir. Güney cephesinden 120 m.’dir. Çevresi ile dünya doğal güzellik harikalarından sayılan kanyonlar ve bunu oluşturan dereler ve vadilerle çevrilidir.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı en büyük ve en eski kasabası olan Ortahisar, Ürgüp Nevşehir yolu üzerinde kurulmuş olup, Göreme Harabeleri'nin 2 km yanındadır. Başhisar Ürgüp - Uçhisar arasında olması nedeniyle Ortahisar denilmiştir. Kasaba Lale devrinden önce Ürgüp ile birlikte Niğde' ye bağlanmış, 1935 yılında Kayseri' ye 20.07.1954 yılında, Nevşehir' in il olmasıyla birlikte bu ile bağlanmıştır. Ürgüp' e 6 km, Nevşehir' e 15 km, Kayseri' ye 90 km, Ankara' ya 270 km. Uzaklıkta.