Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlenen NEVÜ, paydaş olduğu ve “Bilim Eğitimini Kültürel Mirasla Birleştirmek” temasıyla Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli bilimsel etkinliklerinden biri olan Avrupa Fen Bilimleri Eğitimi Araştırma Derneği’nin 15. Konferansı ‘ESERA 2023 Kapadokya’ya ev sahipliği yaptı.
65 FARKLI ÜLKEDEN AKADEMİSYEN, DOKTORA ÖĞRENCİSİ, ARAŞTIRMACI, ÖĞRETMEN VE BİLİM İLETİŞİMCİLERİ KATILDI
Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen konferansa Türkiye, Almanya, İspanya, ABD, Danimarka, İngiltere, İsrail, Brezilya, Avusturalya, Norveç, Şili, Japonya, İtalya, Yunanistan, Hollanda, Avusturya, Fransa, Güney Afrika, Finlandiya, İsveç, Tayvan, Kanada, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Güney Kore, Kıbrıs, Singapur, Çin, İrlanda, Slovenya, İsviçre, Belçika, Hong Kong, Malezya, Arjantin, Lüksemburg, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Filipinler, Polonya, Gürcistan, Endonezya, Letonya, Litvanya, Meksika, Yeni Zelanda, Brunei, Mısır, Macaristan, Kazakistan, Umman, Romanya, Uruguay’la gibi 65 farklı ülkeden akademisyen, doktora öğrencisi, araştırmacı, öğretmen ve bilim iletişimcileri katıldı.
SEMPOZYUM, ÇALIŞTAY, PANEL GİBİ BİLİMSEL OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nin 4 Konferans Salonu’nda ve Eğitim Fakültesi B ve H Bloklarının 26 dersliğinde 30 oturum aynı anda gerçekleştirildi. 54 sempozyum, 2 panel, 20 çalıştay, 150 poster ile 3 genel konuşmacı ve 2 ESERA topluluğu genel konuşmacının yer aldığı konferansta 695 bildirinin de sunumu yapıldı.
FEN EĞİTİMİ ALANINDA DÜNYACA ÜNLÜ AKADEMİSYEN VE ARAŞTIRMACILAR KATILDI
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen uluslararası konferansa ESERA Başkanı Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sibel Erduran, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, NEVÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Taşar, Çek Cumhuriyeti Güney Bohemya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lukas Rokos, Hollanda Utrecht Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gjalt T.Prins, İtalya Bologna Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Guilia Tasquier, Danimarka Kopenhag Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Robert Evans, İspanya Barselona Özerk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mariona Espinet, Hollanda Groningen Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lucy Avraamidou, Londra Kolej Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emily MacLeod, Almanya Koblenz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alexander Kauertz ve fen eğitimi alanında dünyaca ünlü akademisyen ve araştırmacılar katıldı.
23 DEPREMZEDEYE MALİ DESTEK SAĞLANDI
NEVÜ paydaş ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansta ayrıca ESERA tarafından, 6 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşayan 23 depremzede katılımcıya da mali destek sağlandı.
“TÜRKİYE’NİN FEN EĞİTİMİNE KATKI YAPACAK BÜYÜK BİR POTANSİYELİ VAR”
Yaptığı çalışmalar, aldığı atıflarla Fen Eğitimi alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından biri olan ESERA Başkanı ve Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Erduran ESERA’yı anlattı. Son 4 yılı başkanlık olmak üzere toplam 8 yıl ESERA Yönetim Kurulu’nda görev yapan Prof. Dr. Sibel Erduran, ESERA 2023 Kapadokya’nın çok başarılı geçtiğini ifade etti.
Türkiye’nin fen eğitimine katkı yapacak büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Prof. Dr. Sibel Erduran, “Dünyanın çeşitli ülkelerinden meslektaşlarımızı Türkiye’ye getirmek çok onur verici oldu. Çok verimli bir konferans geçirdik. Ayrıca gelişmiş fiziki ve akademik alt yapıya sahip NEVÜ’nün imkanlarını bize açtığı için Sayın Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ve NEVÜ yönetimine çok teşekkür ederiz. Üniversitenizde olmaktan ve ESERA 2023 Kapadokya’yı burada düzenlemekten çok mutlu olduk. Üniversitenizde düzenlenen bu konferansın Türkiye’ye ve dünya bilim camiasına hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
“KONFERANSIN PAYDAŞI VE EV SAHİBİ OLMAKTAN BÜYÜK ONUR VE BİLİMSEL HAZ DUYDUK”
65 ülkeden yaklaşık 1100 bilim insanın katıldığı ‘Fen Eğitimi’ alanında dünyanın en prestijli bilimsel organizasyonlarından biri olan ‘ESERA 2023 Kapadokya’ konferansının paydaşı olmaktan ve ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve bilimsel haz duyduklarını ifade eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “YÖK tarafından belirlenen ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında İhtisas Üniversitesi olarak, ihtisaslaşma ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeydeki birçok proje ve çalışmayı hayata geçirmiş bulunuyoruz. Paydaşı ve ev sahibi olduğumuz ‘Bilim Eğitimini Kültürel Mirasla Birleştirmek’ temalı ‘ESERA 2023 Kapadokya’ konferansı da ihtisas alanımızda yer alan değerli bir etkinlik olarak hedeflerine başarıyla ulaşmıştır. Bu anlamda bu değerli konferansın gerçekleşmesinde büyük katkıları bulunan ESERA Başkanı ve Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Erduran başta olmak üzere düzenleme kurulunun başkan ve üyeleri; Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gültekin Cakmakcı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Tasar’a üniversitemizin akademik ve idari personeline, katkı sağlayan herkese gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
ESERA 2025’TE DANİMARKA KOPENHAG’TA YAPILACAK
Avrupa Fen Eğitimi Araştırma Kurumu’nun (Europen Science Education Research Association-ESERA) olağan Genel Kurul toplantısı NEVÜ’de yapıldı. Olağan Genel Kurul sonrası yeni Yönetim Kurulu belirlenirken ESERA 2025’in Danimarka Kopenhag’da düzenlenmesi yönünde karar alındı.
KONFERANS GALA GECESİ VE SON OTURUMLARLA TAMAMLANDI
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde düzenlenen Avrupa Fen Bilimleri Eğitimi Araştırma Derneği’nin 15. Konferansı ‘ESERA 2023 Kapadokya’, düzenlenen gala gecesi ve son gün yapılan oturumlarla tamamlandı.