“Cumhuriyet'imizin 101. Yılında Kardeş Filistin Halkını Anlamak ve Anlatmak” konulu panel, NEVÜ Tarih ve Kültür Topluluğu ile Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Nevşehir Şubesi iş birliğinde NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlendi.

Panele NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, TBMM MHP Grup Başkanvekili ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali KarasarAnkara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Khalid El-Awaisi TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, TÜRKAV Nevşehir Temsilcisi Öğr. Gör. Mehmet Uçar, il protokol üyeleri, STK ve Siyasi parti temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Katılımcılar panel öncesinde Anadolu Ajansı (AA) objektiflerine İsrail'in Filistin ve Gazze’de sebep olduğu ölüm, yıkım ve insanların yaşadığı zorlukların yansıdığı fotoğraf sergisini inceledi.

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İsrail saldırısında hayatını kaybeden tüm Filistinli ve Lübnanlı şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak başladı.

Panelin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Aktekin dünyanın gözü önünde Filistin’de 50 bin insanın katledildiğinin altını çizerek bu duruma Türkiye olarak gereken tepkilerin gösterildiğini söyledi.

Nevşehir'in belde ve köylerinde elektrikler kesilecek (22 Aralık) Nevşehir'in belde ve köylerinde elektrikler kesilecek (22 Aralık)

Türk halkının Filistin halkıyla kültürel bağları olduğunu ifade eden Rektör Aktekin, küresel Emperyalizmin ve Siyonizmin nihai hedefinin Anadolu toprakları olduğunu belirterek, gücünü tarihinden alan bir millet olarak mazlumların sesi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Panelde “Mazlum Coğrafyalarda Yürütülen Diriliş Mücadelesi: TBMM Nezdinde Yapılan Faaliyetler” başlığı altında konuşan Milletvekili Filiz Kılıç, Filistin meselesinin kronolojik tarihinden yola çıkarak, TBMM’nin ve hükümetin ulusal ve uluslararası platformlarda yaptığı çalışmalardan bahsederek Filistin ve Ortadoğu’da kalıcı ve kapsamlı bir barışın Filistin’i yok saymayan adilane ve BM kararlarına uygun bir plan ile mümkün olacağını söyledi.

KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ise “İşgalden-İstiklale Türkiye Cumhuriyeti Devleti” başlıklı konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yalnızca bir kurtuluş mücadelesi değil; aynı zamanda ulus olma bilincinin de inşa edildiğini söyledi.

Karasar, işgalden istiklale uzanan süreçte Türkiye Cumhuriyeti’nin, tarihsel köklerinden aldığı güçle, dünya sahnesinde güçlü bir aktör olarak yerini aldığını belirtti.

ASBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Khalid El-Awaisi de “İşgalden Bağımsız Filistin Devletine” başlıklı konuşmasında bölgede bulunan 57 Müslüman ülke arasında Türkiye’nin Filistin’in en büyük destekçisi olduğunu söyledi. Filistin’de Siyonist bir devletin inşasının Batı’nın fikri olduğunu ileri süren El-Awaisi, İsrail’in saldırganlığına karşı gerek akademik boykotun gerekse STK’ların oluşturacağı kamuoyunun önemli olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından panel, katılımcılara teşekkür belgesi ve plaket takdimiyle sona erdi.

Whatsapp Image 2024 11 02 At 10.54.59Whatsapp Image 2024 11 02 At 10.54.59 (1)

Kaynak: HABER MERKEZİ