NEVÜ'den yapılan açıklamaya göre, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Bayram Deviren,  YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle düzenlenen 2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”na katıldı.

YÖK’ün “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı” Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Arif Bilgin ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa ve YÖK başkan vekillerinin teşrifleriyle düzenlenen toplantıya 37 üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Erol Özvar, dünya genelinde yaklaşık 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini, bu sayının 2030’da 380 milyona, 2040’ta ise 600 milyona ulaşmasının ön gördüğünü söyledi.

ÇKS başvuruları sona eriyor ÇKS başvuruları sona eriyor

Özvar, Türkiye’nin gelecekte uluslararası öğrenci çekme konusunda daha büyük rakipleri ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Bu rekabete şimdiden hazırlanmanın önemine işaret eden Özvar, “Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar uluslararası öğrencilerin kalitesinin de artmasını birinci öncelik haline getirmemiz gerekmektedir. Gelecek öğrencilerin sayısı kadar kalitesi de bizim temel gündemimizdir.” dedi.

“ULUSLARARASILAŞMA VİZYONUMUZ TECRÜBEMİZİ BÜTÜN İNSANLIKLA PAYLAŞMAKTIR”

Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim alanında bir asrı geçen muazzam bir tecrübeye sahip olduğunu ve bu tecrübeyi başta komşu ve dost ülkelerle paylaşmak istediklerini söyledi.

Özvar, “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi modelini hayata geçirdik. Bu modeli, köklü üniversitelerimizin eğitim öğretim tecrübesini hem komşularımızla hem de dost ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz. Uluslararasılaşma vizyonumuz sadece Türkiye’de değil, dünyanın her bir köşesinde tecrübemizi, birikimimizi, bilgimizi bütün insanlıkla paylaşmaktır” şeklinde konuştu.

“DEMOGRAFİK DEĞİŞİMİN EN BÜYÜK SONUÇLARINDAN BİRİ SAĞLIKTA OLACAK”

Özvar, demografik değişmenin en büyük sonuçlarından bir tanesinin sağlık sektöründe kendini göstereceğini belirterek, üniversitelerin şimdiden bu konuda çeşitli çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

Önümüzdeki 30 yıl içerisinde yaşlı grubun oranının artmasının sağlık sektöründe birtakım sınamaları beraberinde getireceğine işaret eden Özvar, “Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda yaşlı bakım olmak üzere muhtelif alanların daha şimdiden üniversitelerin gündemine girerek bu konularda bir kısım çözümler bir kısım projeler durması veya çalışması önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

“YAZILIM VE YAPAY ZEKA PROGRAMLARININ SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Özvar, “Yeni dijital meslekler olarak tarif edebileceğim yazılım ve yapay zekâ tabanlı uğraşılar en fazla talep edilen kariyerlerdir. Bu yıl 17 yeni ön lisans ve lisans programı 20 üniversitemizde 70’i aşkın sayıda açıldı. Bu programlar tam doluluk oranıyla hizmete başladı. Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağına inandığımız bu programların sayısını, kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Vizyonu ve Yapılan Çalışmalar, Kalite Odaklı Süreç Yönetimi ve Liderlik,  Üniversitede Dijital Dönüşüm ve Veriye Dayalı Yönetim, Üniversitenin Ulusal ve Uluslararası İtibarı ve Görünürlüğü, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite başlıkları adı altında düzenlenen ve katılımcıların görüşlerinin de alındığı toplantı, değerlendirme ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.

2-5624-2693-370

Kaynak: BÜLTEN