Uzun yıllardır Nevşehir’deki çiftçilerin başına bela olan patates siğili hastalığı hakkında bilgi veren Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanı Emre Yeşil, hastalığın kökler hariç tüm toprak altı kısımlarda ortaya çıktığını belirtti.
Gövdenin toprakla birleştiği yerlerin, yumrunun bitkide bağlantı noktalarının (stolonlar) ve yumruların enfeksiyon yerleri olduğunu aktaran Emre Yeşil, bu yerlerdeki hastalıklı alanların anormal büyümesi sonucu urların oluştuğunu söyledi.
Yeşil, “Urlar morfolojik olarak, karnabahara benzeyen hiperplastik doku şeklinde gelişen biçimsiz, tomurcuklanmış yapıdadır. Toplu iğne başı büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar olan boyutlarda olabilir. Tipik bir ur başlangıçta beyazdır, kabaca elips şeklinde, ancak yapı olarak genellikle katı olmayıp, yumuşak ve etli, pürüzlü, yapıdadır. Yumrudan kolaylıkla kopabilmektedir.
Şiddetli bulaşmalarda yumrunun tamamı gal halini alabilir. Şiddetli enfeksiyonlar, yumru oluşumunu önlemek suretiyle patates üretimini tahrip etmektedir. Etmen önemli derecede ürün kayıplarına neden olur, hasta yumrular tarlada veya depoda çürür.
Nadir olarak yaprak ve çiçek enfekte olabilse de hastalanmış patates bitkilerinin yeşil aksamında hiçbir değişiklik görülmez, tıpkı sağlam bitki görünümünde olur ve zarar hasada kadar saklı kalır. Ancak bazen bitki susuz kalmış gibi canlılıkta bir azalma olabilir.” diye konuştu.
Son olarak, “Hastalığın bir tarlada bir kez görülmesi halinde, tüm ürün pazarlanamaz olarak nitelendirilir ve etmenin toprakta çok uzun yıllar canlılığını koruyabilmesi nedeniyle, bulaşık tarlada çok uzun yıllar patates üretimi yapılamamaktadır.” diyen Yeşil, bu gibi alanların ihraç amaçlı bitki üretiminde ve her türlü üretim materyali yetiştirmek amacıyla kullanılamayacağını vurguladı.