Nevşehir’de bir kanser hastasının tedavi amacıyla Konya’ya gitmesi kanser hastalarının dramını ortaya çıkardı.

Nevşehir’de onkoloji uzmanı ve radyasyon onkoloji uzmanı açığı olduğu için başka şehirlerde tedavi arayan hastaların ömrü yollarda geçiyor.

Nevşehir’de kanser hastası tanısı konulan bir hasta, tedavi için en yakın Kayseri’ye, Ankara’ya veya Konya’ya gidiyor.

TEDAVİ ARARKEN DRAM ORTAYA ÇIKTI

Nevşehir’de yaşayan ve akciğer kanseri tanısı konan bir hasta tedavi için Konya’ya gitti.

Hasta, onkoloji tedavisinin tek seferlik gel git ile olmayacağını, kemoterapinin ortalama 7, 14 ve 21 günde bir alınabilecek tedavi seçeneği olduğunu, radyoterapinin ise 5 ile 35 iş günü arasında değişecek şeklide alındığını öğrendi.

TSE 161 sözleşmeli personel alacak TSE 161 sözleşmeli personel alacak

Bu süreçte pet filmi, tomografisi, biyopsisi ve patoloji sonucu için git gel yapması da için başka boyutu olarak karşısına çıktı.

Doktor, hasta son evrede olduğu için kemoterapi planladı. Kemoterapi raporları, tedavi planı derken pet filmi derken hastanın yaklaşık 20 gün içinde 3 kez Konya’ya gidip gelmesi gerekti.

HASTANIN CEVABIYLA DOKTOR YIKILDI

İsmini vermek istemeyen doktor hastasına yardımcı olduğunu belirterek, “Hastaya hastalığını ve ne tedavi alacağını bilgi verdim. Beni yıkan söz şu oldu: “Hocam Konya’ya gidiş geliş son paramı harcadım ben. Şimdi 21 gün sonra tekrar gel diyorsun, nasıl geleyim? 10 hayvanım var. Satsam 3 çocuk var, çocuklarım aç kalacak. Bir köy evim var satsam karım çocuklarım nerde oturacak?” Boğazım düğümlendi bir şey diyemedim.” ifadelerini kullandı.

Doktor, şöyle devam etti: “Radyoterapi kısmı daha fena. Her gün gidip gelmesi gerekecek. Ortalama 14-35 iş günü arasında. Kalacak yer, kirası, yol masrafı cabası. Bir Nevşehirli kanser olursa neler mi olur özetleyim: Kayseri’ye gider doktor muayenesi sırası, biyopsi, pet, beyin MR istenir. Pet sonrasında 1 gün kimseye yaklaşmaması gerekli otobüste hamileler varsa vay haline o bebeklerin. Biyopsi yapılır, patoloji sonucu çıkar, bu sonuçların hepsi için ayrı ayrı gitmesi gerekir. Sonrasında kemoterapisi başlar. Kemoterapi ortalama 7 ile 21 günde birdir, bazıları da 3 günlük kemoterapidir.

Şimdi hesaplayalım en az tedaviye başlayana kadar 4 kez gidip gelse yakını da olsa ki olması gerek kemoterapi sonrasında fenalaşabilir. Kemoterapi için en az 12 kez daha gidip gelecek tabi ilerlemesi yoksa. Kısacası Nevşehir’de kanser olan birisinin ömrü yolda geçiyor ve maddi durumu da yoksa vay haline.

Hastasına ve memleketi Nevşehir’e yardımcı olmak istediği için bu açıklamayı yaptığını vurgulayan doktor, Nevşehir’e onkoloji kadrosu açılması gerektiğini kaydetti.

Doktor, Sağlık Bakanlığının bu konuyu çözebileceğini belirtti.

Yetkililerin Nevşehir’deki bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunması bekleniyor.

Editör: İsmail Irmak