Ekonomi yönetimi, rotasını Türkiye'nin farklı illerine çevirerek bölgesel kalkınma eylem planlarını tanıtırken, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri için hazırlanan eylem planlarıyla 2028'e kadar 522 projeye 1 trilyon 240 milyar lira yatırım yapılması hedefleniyor.
Derlenen bilgilere göre, 2024-2028 dönemine ilişkin Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) eylem planları, 7 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
Ekonomi yönetimi, bu planları ülkenin çeşitli illerinde düzenlediği toplantılarda tanıtırken, bölgesel kalkınmaya katkı olarak Ekonomi Koordinasyon Kurulunu (EKK) da bu illerde topluyor. Bu kapsamda Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan KOP Eylem Planı'yla da 166 projeye yaklaşık 350 milyar lira yatırım yapılacak.
Bu projelerle bölgenin daha gelişmiş, güçlü ve rekabetçi hale gelmesi için yeni adımlar atılacak.
Konya'da savunma sanayisi ve havacılık sektörlerindeki üretim altyapısının AR-GE, tasarım, yenilik, teknoloji odaklı girişimcilik ve markalaşma faaliyetleriyle geliştirilmesi öncelik olarak belirlendi.
Dijital teknolojilerin ve akıllı tarım uygulamalarının kullanımı yaygınlaştırılarak tarımsal üretimde katma değeri yükseltme çalışmalarına destek olunacak.
Aksaray'da otomotiv yan sanayisinde teknoloji kullanımını artırmak için özel sektör ile üniversiteler arasındaki işbirliği güçlendirilecek. Karaman'da da mermer işleme ve katma değerli gıda ürünleri imalatı yatırımları önceliklendirilecek.
Nevşehir'de kabak çekirdeği yağı, Kırşehir ve Niğde'de biyogaz üretimine, Kırşehir'de et ürünleri işleme faaliyetlerine odaklanılacak. Maden kaynakları da imalat sanayisinde daha fazla değerlendirilecek. Jeotermal potansiyelleri bulunan Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat'ta sağlık turizmi harekete geçirilecek.