Nevşehir Anadolu Fed- Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Nevşehir Temsilcisi Sevinç Dörtkol başkanlığında, Hayvanları Koruma Kanunu’nda ön görülen yasa teklifinin geri çekilmesi amacıyla basın açıklaması yaptı.

Nevşehir’deki hayvan severler, Türkiye genelinde düzenlenen eş zamanlı basın açıklamasında Nevşehir Valiliği önünde bir araya gelerek ortak basın açıklamasında bulundu.

Avukat Sema Yurtbilir Yavuz’un okuduğu basın açıklamasında;

2004 yılında yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanun mevcut siyasal iktidar döneminde yürürlüğe girdiği halde ve aradan geçen 20 yıl boyunca kanunun emredici hükümlerine uygun davranılmadığı halde, bugün, sanki kanunun bütün hükümlerine uygun davranılmış da yine de hayvan popülasyonu azaltılamamış gibi, “biz denedik ama olmadı, bu yüzden öldürmeye karar verdik” mantığı ile sahipsiz sokak hayvanları, kedi-köpek ayırt etmeksizin yok edilmek istenmektedir. 

Hayvanseverler ve sivil toplum örgütlerinin 20 yıldır “kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” demekten dilinde tüy bitmiştir. Sanıyor musunuz ki hayvanların sokaklarda aç kalmasına, çaresiz kalmasına sebep olan bu popülasyon hayvanseverlerin hoşuna gitmektedir. Fakat 20 yıldır hayvan popülasyonu için insani çözümler teklif eden bilim insanlarının, sivil toplum örgütlerinin, veteriner hekimlerin, hayvanseverlerin söylemleri kulak arkası edilmiştir. Şimdi bu popülasyonun sorumlusu olanlar yine işin profesyonellerini dinlemeksizin ölüm yasasını bizim seçtiğimiz temsilcilerin bulunduğu meclisten geçirmeye çalışmaktadırlar. Akan musluğu vanadan kesmek yerine öldürmeyi seçmek, bu cinayetlerin sürekliliğine de neden olacaktır.

Kanun değişikliği teklifinde, sahipsiz hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun ancak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği belirtilmiştir. Bu demektir ki, sokakta yürürken gördüğünüz ve susuzluktan ölmekte olan bir kediye köpeğe su vermeniz dahi kanuna aykırı bir davranış olacaktır. Bu hüküm, sahiplenmeden su dahi veremezsiniz demektir.

Nevşehirli ortaokul öğrencisi Türkiye şampiyonu oldu Nevşehirli ortaokul öğrencisi Türkiye şampiyonu oldu

Teklifte, hayvanların toplanarak hayvan bakım evlerinde barındırılması bir zorunluluktur. Milyonlarca hayvanı, sayısı ve kapasitesi yetersiz barınaklara kapatmak, hayvanların birlikte bulundukları ortamda salgın hastalıklar oluşmasına da neden olacaktır ve önlenemeyen hastalıkların dışarı yayılma riskini de kimse öngöremez. Üstelik kamuoyuna beş yıldızlı otel gibi gösterilen barınakların hiç de öyle olmadığını, Konya’da kafasına kürekle vurularak öldürülen köpekle öğrendik. Bu ülkede bir savcı, keşif için gittiği barınağı “ölüm kampı” olarak nitelemiştir. Bu ülkede hayvanlar barınaklarda açlıktan birbirini yemiştir.

Günde 6-7-8 kadın cinayeti haberi aldığımız ülkemizde uluslararası sözleşmeleri görmezden gelenler, hatta bir gecede temel bir insan hakkı belgesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılanlar hayvanlarla ilgili katliam teklifinde uluslararası sözleşmeden işlerine geldiği şekilde söz etmektedirler. Bu yaman çelişkiyi izah etmek de mümkün değildir.

Yine bizim oylarımızla seçilen vekillerin, mecliste çocuklar ve mağdur ailelerin acıları üzerinden siyaset yapmasını da kabul edemiyoruz ve bizi temsil eden insanlara yakıştıramıyoruz. Çocuklar üzerinden, başkalarının acıları üzerinden siyaset yapmanın hiç etik olmadığını bir kez daha kendilerine hatırlatıyor, toplumu çocuk severler ve hayvanseverler olarak ikiye bölüp kutuplaştırmanın bu ülkeye tarif edilmez zararlar vereceğini beyan ediyoruz.

Bugün buradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütün siyasal partileri ve partisinden bağımsız olarak bütün vekilleri ölüm yasasına hayır demeye, yaşam hakkını savunmaya davet ediyoruz ve bir kez daha haykırıyoruz. Yasayı Geri Çek!

Whatsapp Image 2024 07 21 At 03.12.29

Kaynak: BÜLTEN