Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir’e bağlı Kaymaklı kasabasında, çerezlik kabak hasadını gerçekleştirdi.

Kabak hasadını ilk olarak traktör sürerek makine ile gerçekleştiren Vali Fidan, daha sonra burada balta ile de kabak kırdı.

Düzenlenen kabak hasadı programına Vali Fidan'ın yanı sıra Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Naci Feralan, Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş ve Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç ile çiftçiler katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Vali Fidan, Nevşehir’de 3 buçuk milyon dekar arazide tarımsal üretimi yapıldığını belirtti.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) yaklaşık 20 bin çiftçinin kayıtlı olduğu bilgisini veren Fidan, “Tabi ilimizde üretilen tarımsal ürünlerin yüzde 53’ü, başta buğday ve arpa olmak üzere tahıl ürünlerinden oluşmaktadır.” dedi.

Nevşehir’in Türkiye’de kuru fasulye üretiminde birinci sırada olduğunu vurgulayan Fidan, “Biz yaklaşık yüzde 17.4’ünü üretiyoruz Türkiye üretiminin 2023 verilerine göre. Kuru fasulyede Türkiye'de birinci sıradayız. Bu sene de 45 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz kuru fasulyede.  Yine Türkiye'de ilk sıralarda yer alacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.

PATATES ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE 7’NCİ SIRADAYIZ.”

Patates hasadı ile ilgili de bilgiler veren Fidan, “Patates hasadında, bölgemizde yaklaşık yüzde 40’ı hasadın tamamlandı ve hasat devam ediyor. Patateste de bu sene arkadaşlarımızın bize bildirdiği 440-450 bin bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz.  Patates üretiminde de Türkiye'de 7’nci sıradayız. Ama Nevşehir patates üretimi açısından bakıldığında tabii sadece üretimle değil depolama açısından da gerek ilimizde, gerek bölgemizde üretilen patateslerin yaklaşık 2 milyon ton patates bölgemizdeki doğal yeraltı depolarında depolanmakta. Bu yönüyle de Nevşehir önemli bir hizmet ifa etmekte.” şeklinde konuştu.

“ŞIRALIK ÜZÜM ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ”

Üzüm üretiminin bölgede uzun yıllardır yapıldığını da söyleyen Fidan, “Ona baktığımızda da yine ilimizde 110 bin ton civarında üretildiğini görüyoruz. Biz Nevşehir olarak şıralık üzüm üretiminde Türkiye birincisiyiz. Kurutmalık üzüm üretiminde de Türkiye beşincisi durumundayız. Bu sene de yine aşağı yukarı aynı oranlarda üretim bekliyoruz.” dedi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Kabak çekirdeğinin 2019 yılında ‘Nevşehir Kabak Çekirdeği’ olarak coğrafi tescil almış Nevşehir’deki en önemli ürünlerden birisi olduğunu aktaran Fidan, “Biz Türkiye'de kabak çekirdeği üretiminin yüzde 37 buçuğunu yaklaşık tek başına Nevşehir olarak üretiyoruz. Türkiye üretimi 58 bin ton civarında. Biz yaklaşık 22 - 23 bin ton civarında üretimle Türkiye'de birinci sıradayız. Bu sene de yine buna yakın, bunun üzerinde biraz daha rekolte bekliyoruz. Yine ilk sıralarda, ilk sırada olacağımızı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Vali Fidan konuşmasının ardından bölgede kabak çekirdeği ticareti yapan bir firmayı da gezerek yetkililerden üretim ve satış aşamaları hakkında bilgiler aldı.

Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47 (2)Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47 (1)Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47 (3)Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47 (4)

Domuz pıtrağı nedir? Domuz pıtrağı nedir?

Whatsapp Image 2024 10 10 At 12.44.47 (6)-1

Muhabir: MEHMET GÜNAY