Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrinde 1995 yılının temmuz ayında 8.327 Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından işkence edilerek acımasızca katledildi.

2.Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük vahşet olarak kabul edilen soykırım, üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen hala yakın tarihin kanayan yarası olarak tazeliğini koruyor.

11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç emrindeki Sırp askerler, sadece üç günde binlerce sivil insanı katletti.

Temmuz ayının sıcağında onbinlerce çocuk, kadın, ihtiyar canlarını vahşilerin elinden kurtarmak için dağlardan 100 km yürüdü.

Yaşanan zulüm, kıyım, soykırım sadece Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi.

Her yıl Marş Mira Barış Yürüyüşü düzenlenerek, acı ve ağıt dolu bu yolculuk dünyanın gündeminde tutulmaya devam ediliyor.

İHH Nevşehir Başkanı Baki Öncel’in öncülüğünde Bosna’daki anma programına katılmak isteyen 19 İHH gönüllüsü, kendi imkanlarıyla kadim topraklara gitti.

Hala toplu mezarlarla karşılaşılan Srebrenitsa’da anma programına katılan Nevşehir İHH gönüllüleri, Marş Mira Barış Yürüyüşüne katılarak yıllar önce katedilen yolları dua ve aşrı şerifler okuyarak yürüdü.

Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe katılan Nevşehir heyeti geçtikleri köylerde Bosnalıların teveccühü ile karşılaştı.

NEVŞEHİRLİ ŞEHİT AHMET PINAR'IN KABRİNDE DUA EDİLDİ

Bosna Savaşı’na katılan Nevşehirli şehit Ahmet Pınar’ın Zenica’nın Arnavuti köyündeki şehitlikte bulunan kabrini ziyaret edip dua eden yiğit yürekli hemşehrilerimiz bölgedeki ecdad mirası cami, medrese gibi tarihi alanları da ziyaret etti.

Sırplar tarafından katledilip 2023 ve 2024 yılında bulunan toplu mezarlardan çıkarılan şehitlerin naaşları kalabalık bir kortejle şehitliğe taşındı.

Atatürk heykeline saldıran baltalı saldırgan duruşmada "Ben Mesih'im" dedi Atatürk heykeline saldıran baltalı saldırgan duruşmada "Ben Mesih'im" dedi

Nevşehir İHH gönüllüleri, şehitler için kılınan cenaze namazına da katıldı.

Whatsapp Image 2024 07 11 At 10.24.45 (1)

Kaynak: HABER MERKEZİ