Sağlık Bakanlığı tarafından normal doğumun yaygınlaşması amacıyla ‘Doğal Olan Normal Doğum’ sloganı çerçevesinde çalışmalar başlatıldı.

Nevşehir Devlet Hastanesi de bu kapsamda normal doğumun yaygınlaşması çalışmalarına başladı.

Ücretsiz kurslarla hayallerindeki okullara yerleştiler Ücretsiz kurslarla hayallerindeki okullara yerleştiler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Op. Dr. Yangır, kadınları normal doğum ve sezaryenle ilgili bilinçlendirmek amacıyla açıklamalarda bulundu.

Normal doğumla beraber doğum kanalında geçirdiği süre ve bu sürede geçirdiği adaptasyonlar sayesinde bebeklerin daha rahat nefes alarak, solunum risklerinin minimalize edildiğini söyleyen Yangır, “Böylece bebeklerin yoğun bakımda tedavi görmeleri ihtimali azalmış olur. Ayrıca normal doğum süresince annede salgılanan bazı hormonlar sayesinde anne sütü hemen gelir ve bebek hemen emebilir. Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ çabuk kurulmuş olur.” dedi.

Op. Dr. Yangır, sezaryenle doğumlarda ise genel anestezide bazı riskler olduğu için bebeklerin yoğun bakım ihtiyacını artıracak çeşitli solunum yolu sıkıntıları ve sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Normal doğum ve sezaryenin iyileşme sürecini karşılaştıran Yangır, “Normal doğumun sezaryene oranla iyileşme süresi daha kısadır ve annenin taburculukla beraber bebekle evde adaptasyon sürecine hazırlanması daha kolay olur.” diye konuştu.

Ayrıca annenin herhangi bir rahim ameliyatı geçirmediği için sonraki doğumlarında da normal doğumu tercih edebileceği bilgisini veren Op. Dr. Yangır, “Anne daha çabuk iyileşir, daha az ağrısı olur bebekle ilgilenmesi daha kolay hale gelir.” dedi. 

Muhabir: RAVZA NUR BAYDEMİR