Nevşehir Jeotermal Tesisleri Turizm Ticaret A.Ş. yaptığı açıklamada şu ifadeler yer veri:
“MTA’nın bölgemizle alakalı kapsamlı bir raporu mevcuttur. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan rapordaki obruk riski sınırları hali hazırdaki obruk ve çevresini kapsamakta olup, bu alan öncelikli risk alanıdır.
Otellere, seralara ve KOZJET’e aynı havuzdan, aynı derecede su verilmektedir. İlaveten bazı kuyular doğrudan KOZJET sistemine aktarılmaktadır. Mevcut sistem 2200-2600 abone kapasitesine göre kurulmuştur. Bugün bu kapasite aşıldığı için mevcut su yeterli gelmemektedir.
MTA havzadan sürdürülebilir toplam 223 lt/sn su çekimini tavsiye etmekte olup buna özel kuyular da dahildir. NEVJET’teki iki çalışan İş Kanunu 25/e maddesine göre işten çıkarılmış olup, yerine üç adet beden işçisi alınmıştır. Diğer konularda ise İl Özel İdaresinden jeoloji, makine ve elektrik mühendisleri sistemi kontrol etmektedir.
Bütün kuyular faal olarak çalışmakta, kuyulardaki bütün milli pompalar herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için yenilenmiştir. Milli pompalardan birinin arızalanması ihtimaline binaen yedekte 1 adet milli pompa hazırda bekletilmektedir.
Dönüş suyunun yerin altına basıldığı 300 metre Reenjeksiyon kuyusunda yer sarsıntılarının sebep olduğu tahmin edilen tıkanılıktan dolayı Reenjeksiyon kuyusundan yaklaşık %50 kapasite ile yerin altına basılmaya devam etmektedir.
Mevcut kuyunun derinliği 300 m olup tıkanaklığın giderilmesi için jeotermal alanında Türkiye'de az sayıda bulunan uzman ekipler ile tarama yapılması gerekmektedir. Bu ekipler ile irtibata geçilmiş olup hafta sonu için tetkik programına alınmıştır. Bu kuyu Reenjeksiyon olduğu için orta vadede mevcut sistemi etkilememektedir.
Nevşehir İl Özel İdaresinden Jeoloji -Makine -Elektrik Mühendisleri ve teknik ekipler düzenli olarak sistemi kontrol etmektedir. Bu tarz konularda kurum üzerinden bilgi edinme hakkını kullanmak yerine halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayanlar hakkında TCK MADDE 217/A'dan suç duyurusunda bulunulacaktır.”