Çiftçilere tarımsal üretim ve destekleme modeli anlatıldı Çiftçilere tarımsal üretim ve destekleme modeli anlatıldı

Yeşil yaptığı açıklamada, "Havaların soğumasıyla birlikte meyve ağaçları kış döneminde dinlenmeye geçerler. Bu süreç ilkbaharda havaların ısınmasıyla gözlerin patlamasına kadar geçen zamandır. Dinlenme evresinde sezon boyunca karşılaştığımız hastalık ve zararlı etmenleri ağaçların yere dökülen yapraklarında, kuruyan dal ve sürgünlerinde, ağaç  gövde ve çatlaklarında, toprak altında ve yabancı otlarda gelişimlerine devam ederler.

Yaygın olarak yumuşak çekirdeklilerde (elma, armut ) karşılaşılan hastalıklardan karaleke hastalığının etmeni olan askosporlar kışı yere dökülen yapraklarda ve ağaç dallarında, külleme hastalığının etmeni hastalıklı sürgünlerde, elma ve ceviz ağaçlarında sık görülen elma iç kurdu dalların çatlakları arasında, kuru dallar üzerinde ve gövdedeki yarıklar arasında larva döneminde, bakteriyel ve dal kanseri etmeni   hasta ağaçların kanser yaralarında, gözlerde ve çevredeki yabancı otlar üzerinde, kiraz sineği larva olarak toprakta geçirirler.

İlkbaharda havaların ısınmasıyla hastalık ve zararlı etmenleri kışladıkları yerden çıkarak ağacın dal sürgün yaprak ve meyvelerinde zarar vermeye başlarlar. Kış döneminde hastalığın ortaya çıkmasını veya zararlının ekonomik zarar eşiğine ulaşmamasına engel olmak için kimyasal mücadele yerine entegre mücadeleye önem verilmeli, kültürel mücadele daha çok yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

KÜLTÜREL MÜCADELELER NELERDİR?

Sonbahar veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılması zararlı popülasyonunun (miktarının) azalmasını sağlar. Çeşitli yabancı otları yok eder. Budama yapılarak budama artıkları kesilen dallar, yapraklar toplanıp imha edilmelidir. Meyve ağaçlarını çeşitli fungal hastalıklardan korumak için sonbahar ve ilkbaharda gözler patlamadan önce bordo bulamacı uygulanmalıdır. Üretim sezonu için yapılacak uygulamalar için bahçe ekipmanlarının bakımı temizlenmesi yapılmalıdır.

Kaynak: BÜLTEN