Ülke genelinde 14-17 yaş arası gençlere yönelik düzenlenen mahalle ligi projesi spor etkinliği Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Badminton, basketbol (3x3 sokak basketbolu) ve voleybol (3x3) branşlarından oluşan “Mahalle Ligi” spor etkinliği 26 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında ilimizde oynanacak.

Mahalle Ligi etkinliklerine katılmak isteyenler 23 Mart- 6 Nisan 2023 tarihleri arasında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Servisi biriminden bilgi alabilecekler.

AMAÇ MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YENİDEN CANLANDIRMAK

Mahallelerinde yaşayan 14-17 yaş arası kız ve erkek bireylerin spor faaliyetlerine teşvik edilmesi, gençlerin spora aktif katılımlarının teşvik edilmesi, spor konusunda potansiyeli yüksek olan gençlerin tespit edilmesi, gençler arasında iletişim, grup ve takım içi aidiyet, güven, empati ve sosyalleşme süreçlerini geliştirmek ile tüm bunların yanında kaybolmaya yüz tutmuş mahalle kültürünü yeniden canlandırmak projenin amacını oluşturuyor.

TAKIM OYUNCU SAYILARI ŞU ŞEKİLDE

Basketbol 3*3  (3 asil   2 yedek), voleybol 3*3  (3 asil 2 yedek) ve badminton (2 asil 1 yedek)

UYGULAMA ESASLARI;

BASKETBOL (3X3 SOKAK BASKETBOLU)

İl’de belirlenen iki dezavantajlı mahallede ikamet eden gençler arasında takımlar oluşturulacak. İki mahallenin karması şeklinde takımlar oluşturulabilir.  Kız ve Erkek olmak üzere iki kategoride takımlar oluşturulacak. Takımların sorumlusu mahalle muhtarları olacak. Muhtarların yetmediği yerde imkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri takım sorumlusu olacak. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde Fakültesinde okuyan öğrencilerin takım sorumlusu olamadığı durumlarda İl Müdürlüğü antrenörleri takım sorumlusu olacak. Fikstür il temsilcisi tarafından hazırlanacak. Maçlar tek maç eleme usulü oynanacak. Maçlar 15 dakikalık tek periyot üzerinden oynanacak.

15 dakikalık maç süresi sonunda sayı farkı aranmaksızın sayı olarak önde olan takım kazanan ilan edilecek. Maç süresi bitmeden takımlardan biri 15 sayıya ulaşırsa maçı kazanmış sayılacak. Maç süresi sonunda eşitlik olması durumunda 3 serbest atış yapılacak ve 3 atıştan en fazla sayı gerçekleştiren takım kazanmış sayılacak. 3’er atışlık serbest atış uygulamasında takımlardan herhangi biri sayı gerçekleştiremezse ya da eşitlik durumunda takımlardan biri sayı gerçekleştirene kadar atış devam eder ve “Altın Sayı” uygulaması yapılır.

İmkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ve Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri maçların hakemliklerini yapacaklar (Gönüllülük Esası). Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrencilerin hakemlik yapamayacağı durumlarda İl Temsilciliği hakem ataması yapacak. Her takım 3 asil + 2 yedek toplam 5 oyuncudan oluşabilecek. Yedek oyuncu değişiminde herhangi bir sınır yok. Aynı maçta iki yedek oyuncu da oyuna girebilir. Takımları oluşturan gençler herhangi bir takımda oynamayan, spora erişimi kısıtlı olan bireylere öncelik verilerek oluşturulacak. Basketbol maçları iklim şartları müsaade ettiği müddetçe açık alanlarda, okul bahçelerinde yapılacak olup, iklim şartlarının müsaade etmediği durumlarda kapalı alanda maçlar icra edilecek.

Oyuncuların aileleri ve mahalle halkı izleyici olarak katılmaları sağlanacak. İlk dört dereceyi elde eden takımlara kupa ve madalya verilecek. Amatör ruh korunacak. Müsabakalar ulusal/uluslararası spor federasyonlarının kuralları uygulanacak. Sayı, set, maç kazanma skorları turnuvaya özgü düzenlendi.

VOLEYBOL (3X3)

İl’de belirlenen iki dezavantajlı mahallede ikamet eden gençler arasında takımlar oluşturulacak. İki mahallenin karması şeklinde takımlar oluşturulabilir. Kız ve Erkek olmak üzere iki kategoride takımlar oluşturulacak. Takımların sorumlusu mahalle muhtarları olacak. Muhtarların yetmediği yerde imkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri takım sorumlusu olacak.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrencilerin takım sorumlusu olamadığı durumlarda İl Müdürlüğü antrenörleri takım sorumlusu olacak.  Saha mini voleybol oyun kurallarında geçerli olan ölçülere göre hazırlanacak.  Fikstür il temsilcisi tarafından hazırlanacak.

Maçlar tek maç eleme usulü oynanacak. Maçlar iki set alan takım tarafından kazanılır.  Setler arası 2 dakikalık dinlenme süresi olacak. Setler 25 sayı üzerinden oynanır.  Setler sayı farkı aranmaksızın 25 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır. 1-1 set beraberliği durumunda sonuç seti oynanır.

Sonuç seti 15 sayıya sayı farkı aranmaksızın ulaşan takım kazandığında sonuçlanır ve maçın kazanan takım belirlenmiş olur. İmkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri maçların hakemliklerini yapacaklardır (Gönüllülük Esası).

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrencilerin hakemlik yapamayacağı durumlarda İl Temsilciliği hakem ataması yapacak.

Her takım 3 asil + 2 yedek toplam 5 oyuncudan oluşabilecek. Yedek oyuncu değişiminde herhangi bir sınır yok. Aynı maçta iki yedek oyuncu da oyuna girebilir.  Takımları oluşturan gençler herhangi bir takımda oynamayan, spora erişimi kısıtlı olan bireylere öncelik verilerek oluşturulacak.

Voleybol maçları iklim şartları müsaade ettiği müddetçe açık alanda, okul bahçelerinde yapılacak olup, iklim şartlarının müsaade etmediği durumlarda kapalı alanda maçlar icra edilecek.

Oyuncuların aileleri ve mahalle halkı izleyici olarak katılmaları sağlanacak.

İlk dört dereceyi elde eden takımlara kupa ve madalya verilecek. Amatör ruh korunacak. Müsabakalar ulusal/uluslararası spor federasyonlarının kuralları uygulanacak. Sayı, set, maç kazanma skorları turnuvaya özgü düzenlendi.

 

BADMİNTON (ÇİFTLER)

İl’de belirlenen iki dezavantajlı mahallede ikamet eden gençler arasında takımlar oluşturulacak.

İki mahallenin karması şeklinde takımlar oluşturulabilir. Kız ve Erkek olmak üzere iki kategoride takımlar oluşturulacak. Takımların sorumlusu mahalle muhtarları olacak.  Muhtarların yetmediği yerde imkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek ile Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri takım sorumlusu olacak.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrencilerin takım sorumlusu olamadığı durumlarda İl Müdürlüğü antrenörleri takım sorumlusu olacak.

Sahalar nizami badminton oyun sahası ölçülerinde hazırlanacak. Fikstür il temsilcisi tarafından hazırlanacak.

Maçlar tek maç eleme usulü oynanacak. Maçlar 11 sayılık 5 set üzerinden oynanacak. Setler sayı farkı aranmaksızın 11 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır.

Hatalar sayı olarak sayılmayacak. Setler arası dinlenmeler 2 dakikadan oluşuyor.

İmkanlar dahilinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ve Spor Bilimleri Fakültelerinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri maçların hakemliklerini yapacaklar (Gönüllülük Esası).

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrencilerin hakemlik yapamayacağı durumlarda İl Temsilciliği hakem ataması yapacaktır. Her takım 2 asil + 1 yedek olmak üzere toplam 3 oyuncudan oluşabilecektir. oyuncu değişiminde herhangi bir sınır yok.

Takımları oluşturan gençler herhangi bir takımda oynamayan, spora erişimi kısıtlı olan bireylere öncelik verilerek oluşturulacak.

Badminton maçları iklim şartları müsaade ettiği müddetçe açık alanda, okul bahçelerinde yapılacak olup, iklim şartlarının müsaade etmediği durumlarda kapalı alanda maçlar icra edilecek.

Oyuncuların aileleri ve mahalle halkı izleyici olarak katılmaları sağlanacak.

İlk dört dereceyi elde eden takımlara kupa ve madalya verilecek. Amatör ruh korunacak.

Müsabakalar ulusal/uluslararası spor federasyonlarının kuralları uygulanacak. Sayı, set, maç kazanma skorları turnuvaya özgü düzenlendi.

Editör: Mehmet Günay