Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yürütülecek olan küçükbaş hayvancılık desteklemelerinden; destekleme takvim yılı içerisinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET'e kayıtlı ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış, koyun-keçi vebası aşısı yapılmış ve VETBİS'e kaydedilmiş kuzular/oğlaklar faydalandırılacak.

Yetiştiricilerin damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye olması gerekiyor. Destekleme kapsamındaki hayvanın 4 aylık (120 günlük) süre içerisinde doğduğu işletmeden, işletme sahibine ait farklı bir işletmeye nakledilmesi durumunda, sahip bilgisi değişmediği için desteklemeye ilişkin diğer şartların da sağlanması kaydıyla desteklemeden yararlanılabilecek. 5996 sayılı Kanunun 36'ncı maddesi hükümlerine göre idari para cezası sonucunda işletmeye kayıt edilen kuzu ve oğlaklar destekleme kapsamına alınmayacak.

Destekleme dönemlerinde desteklemeden yararlanacak olan toplam kuzu-oğlak sayısı, işletmede kayıtlı anaç koyun keçi sayısının 1,5 katını, dişi kuzu sayısı ise anaç koyun sayısının 1,5 katının yüzde 55'ini geçemeyeceği belirtildi.

Konu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan İl Müdürlüğü, “Hazırlanan icmallerde öncelik dişilere verilir. TÜRKVET'ten alınan verilerde anaç koyun keçi bulunmayan işletme destekleme kapsamına alınmaz.

BAŞVURU YERİ, ŞEKLİ VE ZAMANI:

Yetiştiriciler, destekleme başvurusunu üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine dilekçe ile yapacaktır.

Başvurular, birinci dönem için; 2 Eylül  tarihi itibariyle başlamış olup, 2 Aralık tarihi mesai bitimine kadar devam edecektir. İkinci dönem için ise 1 Nisan 2025-15 Haziran 2025 tarihleri arasında başvuruda bulunulacaktır. Birinci dönemde başvurusu olan yetiştiriciler, ikinci dönem içinde başvuru yapmış sayılacaktır. Birinci dönemde başvuru yapamayanlar ikinci dönemde başvuru yapabilecektir.

TEMEL KUZU/OĞLAK DESTEĞİ VE İLAVE DESTEK TUTARLARI:

“Buklet fabrikamız belediyemize ciddi ekonomik katkı ve şehre istihdam sağlayacak” “Buklet fabrikamız belediyemize ciddi ekonomik katkı ve şehre istihdam sağlayacak”

Temel kuzu/oğlak desteği: 200 ₺/baş (net). Aile işletmelerinde doğan tüm oğlaklara ve dişi kuzulara: ilave 200 ₺/baş. Kadın veya genç çiftçilerin işletmelerinde doğan tüm oğlaklara ve dişi kuzulara: ilave 140 ₺/baş. 1'inci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye yetiştiricilerin tüm oğlak ve kuzularına: ilave 40 ₺/baş. İlave destekler; temel kuzu/oğlak desteğini hakeden kuzulara/oğlaklara istenilen şartlar sağlandığı taktirde temel desteğe ilave olarak verilecektir.

Tebliğe göre "Destekleme süreci içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, kuzu ve oğlakların küpelenerek TÜRKVET'e kayıt edilmesi, aşıların yaptırılarak VETBİS'e kaydettirilmesi ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler" sorumlu olacaktır.​ Hayvancılık desteklemeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isteyen yetiştiricilerimiz; Giresun merkezde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüze, ilçelerde ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimize başvurabilirler.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ