Nesli tükenmekte olan saz horozu Kızılırmak deltasında tespit edildi.
Kızılırmak Deltasındaki sazlıkların içerisinde saz horozu gören Murat Akca, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü arayarak bilgi verdi.
Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne (DKMP) gelen ihbar ile bölgeye giden ekipler, nesli tehlike altında olan saz horozu olduğunu belirledi.
Ekiplerin incelemesi sonrası Murat Akca tarafından çekilen video görüntüsü ve görüldüğü bölge kayıt altına alındı.
Genel Müdürlüğün sosyal medya paylaşımında, “Kızılırmak Deltası’ndan nadir bir görüntü: Saz Horozu sazlıkların derinliklerinde sessizce yaşarken doğanın döngüsünü sürdüren bu kuş, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin bir simgesidir” ifadesinde bulundu.
SAZ HOROZU
Yetişkin bir Küçük Saz horozunun boyu genellikle 35 ila 40 cm arasında değişir. Ağırlığı yaklaşık olarak 400 ila 600 gram arasındadır. Kanat açıklığı genellikle 50 ila 60 cm arasında olabilir.
Kanatlarında ve kuyruğunda da mavi veya mor tonlarda desenler bulunabilir. Gözlerinin çevresinde kırmızımsı bir alan görülebilir. Dişi bireylerin tüy renkleri daha soluk ve mat bir görünüme sahiptir. Genellikle gri veya kahverengi tonlarındadır.
Gaga yapısı, genellikle uzun, sivri ve hafif kavisli bir şekle sahiptir. Bu gagalar, sucul ortamlarda beslenmek için uyarlanmıştır. Uzun ve kavisli yapıları, bitkilerin yapraklarını, gövdelerini veya köklerini kolayca yakalayabilmelerini sağlar. Ayrıca, gagasının ucu genellikle sivridir. Küçük omurgasızları veya diğer küçük su canlılarını yakalamak ve avlamak için kullanılabilir.
Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunurlar ve Orta ve Güney Afrika'ya özgüdürler. Göller, nehirler, bataklıklar, sulak çayırlar ve su kaynakları yer alır. Habitat tercihi, sucul bitkilerin bol olduğu, su kaynaklarının bulunduğu ve çevresindeki bitki örtüsü ile korunaklı alanlardan oluşur.