Meditasyon ile başlayan ve daha sonra da müzikten dramaya, el işi atölyelerinden oyun atölyesine ve at binme gibi çeşitli atölyelere katılan Özel Güneş Engelli Bakım Merkezinde kalan özel gereksinimliler gönüllerince eğlenme fırsatı buldu.

Kahvenin bahçeden fincana yolculuğu Kahvenin bahçeden fincana yolculuğu

Yaklaşık 3 saat boyunca gönüllüler rehberliğinde gerçekleşen etkinliklere ilişkin açıklamada bulunan KEYDER Koordinatörü Esmanur Uçarsu, Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği olarak özel gereksinimli bireylerin yeteneklerini ve becerilerini keşfetmek amacıyla 2016 yılından beri etkin hizmetler yürüttüklerini söyledi.

ENGELSİZ FARKINDALIK HAFTASI

El sanatları, müzik, resim, dans, drama, at binicilik, tarım ve sinema atölyesi gibi 14 farklı atölyeden haftada ortalama 50 öğrencinin yararlandığını aktaran Uçarsu, “Hem yurt dışından hem yurt içinden gönüllü başvuruları alıyoruz. Gönüller en az 2 haftalığına buraya gelip burada konaklıyorlar ve çocuklarla atölyelere katılıyorlar,  buranın işlerinde bizlere yardımcı oluyorlar. Bu hafta 10-16 Mayıs Engelliler Haftası ama ben buna Engelli Haftası demek istemiyorum ve Engelsiz Farkındalık Haftası demek istiyorum çünkü bu çocukların her birinin farklı özellikleri farklı yetenekleri ve becerileri var ve aslında biz engel kelimesini kullanırken kendimiz zihinlerimizde onlara engel koyuyoruz. Burada Çağan Özdemir aracılığıyla ses meditasyonu gerçekleştirdik. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) çocuk gelişimi ve Kapadokya üniversitesi dil ve konuşma terapistliği bölümünden gelen gönüllerde bize eşlik etti. NEVÜ çocuk gelişimi bölümü öğrencileri burada sağlıklı beslenme konulu mini drama sergiledi. Ardından at binicilik atölyesinde at binişini yaptıktan sonra el sanatları atölyesinde maske boyama etkinliğini gerçekleştirdik.  Böyle bir kurumun her yerde olmasını isteriz. Bu yüzden amacımız aslında bunun yaygınlaşmasını sağlamak. Bu sebeple biz 2019 yılında Çocuğunu Keşfet Projesi’ne başladık. Çocuğunu keşfet projesi ile farklı illerden 5 anne ve 5 özel gereksinimli çocuğu buraya davet ediyoruz burada 4 gece 5 gün konaklıyorlar ve anne çocuk birlikte 4 gün boyunca bütün etkinliklere katılıyorlar. Yine tamamen ücretsiz ve gönüllü bir şekilde bunları gerçekleştiriyoruz, herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Şimdiye kadar Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Çorum, Trabzon, Ankara, Manisa, Bursa, Aydın, Eskişehir, İzmir, Urfa, Aksaray gibi illerin yanı sıra Kırgızistan’dan da burada aileler ağırladık ve çok memnun bir şekilde buradan ayrıldılar. Bizler de özel gereksinimli bireyleri hayatlarına burada dokunabildiğimiz için gerçekten çok mutluyuz.” dedi.

“YABANCI GÖNÜLLÜLERİN İNGİLİZCE KONUŞMASIYLA KIZIM DAHA DA İLERLEDİ”

Gerçekleştirilen etkinliklere katılan Otizmli Zeynep İlkin Dağtekin, etkinliklerde çok eğlendiğini söyledi.

Dağtekin İngilizce olarak kendini tanıttı ve günü çok sevdiğini söyleyerek, “Buraya geldim, boyamalar yapacağım, Tomy ve Jerry’de çok eğlendim. Tiyatro, drama, ses meditasyon çok güzeldi.” dedi.

Otizmli öğrencinin annesi Emel Dağtekin’de, otizmli kızı Zeynep İlkin Dağtekin’in KEYDER’in yabancı gönüllülerinden İngilizce öğrendiğini söyledi.

Anne Dağtekin ise, “KEYDER’de bize katkıda bulunan yabancı gönüllülerin İngilizce konuşması kızımın da İngilizce’ye yatkınlığıyla ilerlemesi çok iyi oldu. Hatta bu ilerleme sayesinde Mehmet Gülen İlköğretim Okulu Özel Eğitim alt sınıfı yarı kaynaştırma sınıfında özel eğitim öğrencisi olmasına rağmen okulun bize kattığı değerler arasında sosyalleşme olsun, binicilik olsun çok fazla faydasını gördüğümüz doğrudur. İlk geldiğimiz sıralar alışma devresinden kaynaklı biraz sıkıntılar yaşadık ama daha sonra buranın sıcaklığıyla o gelen gönüllülerin yardımıyla daha ileri seviyeler kat edebildik.” dedi.

Kaynak: AHMET KORKMAZER