Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, kar yağışının toprak ve bitki için öneminden bahsederek, çiftçileri bilgilendirdi.
Karın aşırı soğukların bitkilere zarar vermesini önlediğini aktaran Yeşil, “İyi bir kar örtüsünün en büyük faydalarından biri, karın mükemmel bir toprak yalıtkanı işlevi görmesidir. Kar olmadan, çok soğuk sıcaklıklar toprağı daha derinden dondurabilir. Bu, ağaçların ve çalıların kök sistemlerinin zarar görmesine neden olabilir. Kar ayrıca kış boyunca toprak nemini korumaya yardımcı olur. Artı, kar atmosfere düşerken nitrojen kar tanelerine yapışır. Doğa, bitkilere bir tür gübre desteği sağlar.” diye konuştu.
“KAR YAĞIŞI HER AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ”
“Bitkilerin ihtiyacı olan su yağışlar sayesinde sağlanır ya da sulama şeklinde ama kar çok önemli burada çünkü yağmurla oluşan sular yüzey akışıyla kaybolabiliyor ama kar yağışı yavaş yavaş sızmak suretiyle yer altına indiği için daha önemli. İhtiyacı olan zamanlarda bitkilere verilebiliyor.” diyen Tarım Danışmanı Yeşil, kar yağışının her açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.
“KAR, EKİLİ BİTKİLERİ SOĞUKTAN KORUYOR”
Kar yağışı sayesinde kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementlerin çözülmesiyle toprağın ihtiyacı olan elementin de karşılandığını söyleyen Yeşil, şöyle konuştu: “Bunun yanında karın yapısında bulunan amonyak toprakta bulunan azot bakterileri tarafından çözülerek azot haline getiriliyor ve bitkinin azot ihtiyacı karşılanmış oluyor. Kar yağışı sayesinde sıcaklık biraz düştüğü için soğuğun bitkiler üzerindeki zararları ortadan kalkmış oluyor. Kar, tarım arazisini yorgan gibi kaplayarak ekili bitkileri soğuktan koruyor. Ayrıca toprakta bulunan fareler ve bunun gibi zararlı haşeratlar galerilerin suyla dolması yoluyla yok oluyor. Bitkilere verdikleri zararlar da ortadan kalkıyor.”