Kapadokya Üniversitesi

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Karasar basın mensuplarıyla buluştu

Yükseköğretimde büyükşehirlerin dışındaki tüm şehirler içerisinde kurulmasının yanı sıra, ülkemizin bir köy yerleşiminde kurulan ilk ve tek vakıf üniversitesi olan Kapadokya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir’deki basın mensupları ile bir araya geldi.

Abone Ol

Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyündeki bir restoranda basın mensupları ile kahvaltı yapan Rektör Karasar, üniversitenin kurucusu Alev Alatlı’yı yad ederek başladığı konuşmasında, bugüne kadar yapılan eğitim çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı.

Bugüne kadar çeşitli bölümlerde mezun ettikleri 14 bini aşkın öğrencinin Türkiye’nin yanı sıra çeşitli ülkelerde çeşitli sektörlerde edindikleri bilgileri yine toplumsal büyüme ve gelişme alanında etkin şekilde kullanarak hizmetleri sürdürdüklerini aktaran Rektör Karasar, “Kapadokya Üniversitesi, 2005 yılında Kapadokya’nın kalbinde kurulmuş, hızlı bir şekilde bölgenin ve ülkemizin en saygın eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir. Üniversitemiz, tarih, doğa ve kültürle iç içe olan muhteşem kampüsleri ve güçlü akademik ve idari kadrosu ile öğrencilerine benzersiz bir eğitim deneyimi sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“ETİK DEĞERLERLE DONANMIŞ ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYOR”

Öğrencileri sadece mesleki bilgi ve becerilerle donatmak değil, aynı zamanda topluma faydalı, etik değerlerle donanmış bireyler olarak yetiştirmeyi temel bir felsefe olarak ele aldıklarını aktaran Karasar, “Kapadokya Üniversitesi olarak amacımız, öğrencilerimizi sadece mesleki bilgi ve becerilerle donatmak değil, aynı zamanda onları topluma faydalı, etik değerlerle donanmış bireyler olarak yetiştirmektir.“ dedi.

“YENİLİKÇİ EĞİTİM ANLAYIŞI İLE HAREKET EDİYORUZ”

Kapadokya Üniversitesinin kendi alanlarında uzman, deneyimli ve yenilikçi öğretim üyelerinden oluştuğunu dile getiren Karasar, “Üniversitemiz, sağlık bilimleri, havacılık, sosyal bilimler, turizm ve beşeri bilimler gibi geniş bir yelpazede ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar sunmaktadır. akademik kadromuz, kendi alanlarında uzman, deneyimli ve yenilikçi öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Öğrencilerimize sunduğumuz kaliteli eğitim, onların mezun olduktan sonra iş dünyasında ve akademik hayatta başarılı olmalarını sağlamaktadır. Bugün sayıları 14 bini geçen mezunlarımız Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanında en iyi işlerde çalışmaktadırlar. 81 ilimizin hemen hepsinden gelen 10 bin kadar öğrencimiz, 600’e yaklaşan akademik ve idari personelimizle ülkemizin önemli vakıf üniversitelerinden biriyiz. 

6 Fakülte ve Yüksekokulumuz var. Bunlar: Beşeri Bilimler, Diş Hekimliği, Mimarlık ve Güzel Sanatlar, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Uygulamalı Bilimler ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri. Bunlarda toplam 26 Lisans programımız var. YÖK Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen üniversitemizin program akreditasyonları çalışmaları da devam etmektedir. 2024 yılında dört programımız ilgili akademik ve meslek birlikleri tarafından akredite edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine özel bir önem verdiklerini kaydeden Rektör Karasar, “Kapadokya Üniversitesi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Üniversitemiz bünyesinde yer alan çeşitli araştırma merkezleri ve laboratuvarlar hem öğrencilerimizin hem de akademik kadromuzun bilimsel çalışmalarını desteklemektedir. Bu sayede, üniversitemiz sürekli olarak yenilikçi projelere imza atmakta ve bilim dünyasına katkı sağlamaktadır. Toplamda 11 uygulama ve araştırma merkezimiz var.  2023-2024 eğitim-öğretim yılında 47 iç kaynaklı araştırma projesi hayata geçirmiştir. Ayrıca 7'si ulusal ve uluslararası olmak üzere 19 bilimsel toplantı düzenlenmiştir. Bölüm ve programlar öğrencilere yönelik toplam 188 akademik ve kariyer içerikli etkinlik düzenlemiştir. Yani her iki günde bir olmaktadır. 

Bunun yanında aktif yayın çalışmalarımız devam etmektedir. Yayınevimiz tarafından basılan 84 kitabın ekseriyeti açık kaynak olarak üniversitemiz web sayfasında paylaşılmaktadır. Üniversitemiz çapında 5 adet de süreli akademik yayınımız yıllardır yayınlamaktadır.” ifadelerinde bulundu.

Kapadokya bölgesinin sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerin öğrencilerin kültürel ve sosyal gelişimlerine de önemli düzeyde katkı sağladığına vurgu yapan Karasar, “ Üniversitemizin Kapadokya’da yer alması, öğrencilerimize eşsiz bir öğrenim ortamı sunmaktadır. Kapadokya’nın tarihi ve doğal güzellikleri, öğrencilerimizin kültürel ve sosyal gelişimlerine de katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca, turizm bölgesinde bulunmamız, çok çeşitli alanlarda öğrenim gören öğrencilerimiz için uygulamalı eğitim fırsatlarını artırmaktadır. Üniversitemiz ve Turizm Faaliyetleri: Turizm Masterplanları, İllerin Turizm Yol Haritaları, Türkiye Turizm Masterplanı, Sürdürülebilirlik Çalışmaları, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi üyeliği ve TGA ile tanıtımda yakın işbirliğini kapsamaktadır. Topluma hizmet çalışmalarımızın bir kısmı da hava sporları turizmi alanındadır. Kapadokya ve Pamukkale sıcak hava balonu uçuş sahalarında ve Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü alanında slot hizmet merkezlerini yürütmekteyiz.” diye konuştu.

“SADECE AKADEMİK BAŞARI DEĞİL, SOSYAL VE KÜLTÜREL GELİMİŞLİĞE DE ÖNCELİYORUZ”

Kapadokya Üniversitesinin sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel gelişimi de desteklediğini kaydeden Rektör Karasar, “Üniversitemiz, yıl boyunca düzenlenen çeşitli etkinlikler, seminerler, atölye çalışmaları ve spor faaliyetleri ile öğrencilerimizin kendilerini her yönüyle geliştirmelerini teşvik etmektedir. Üniversitemizde toplam 38 öğrenci topluluğu bulunmaktadır. SKS ve topluluklar tarafından 60’ı sportif, 209’u kültürel-sanatsal olmak üzere son bir yılda toplam 305 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu da okulun açık olduğu her gün için bir faaliyete denk düşmektedir. Üniversite olarak, ülkemizin ve dünyanın geleceğine yön verecek, donanımlı ve bilinçli bireyler yetiştirme misyonumuz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sizleri de bu sürecin bir parçası olmaya, üniversitemizi yakından tanımaya ve desteklemeye davet ediyoruz.” dedi.