AHİKA’dan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programı, Avrupa ülkelerinin ortak miraslarını ortaya çıkarmak, bunları değerli kılmak ve ortak kültür ve değerler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılında başlatıldı.

Program 2024 yılı itibarıyla 48 kültür rotasını içeriyor. Bu rotalar, Avrupa’nın kültürel çeşitliliğini tanıtmanın yanı sıra, ziyaretçilerin bölgesel mirası daha yakından deneyimlemesine olanak tanıyor. Aynı zamanda, kültür rotaları kapsamında yürütülen projeler, yerel ekonomilere ve kültürel farkındalığa katkıda bulunarak destinasyonların turizm potansiyelini artırıyor.

Iter Vitis Bağcılık Rotası, Avrupa’nın bağcılık ile bağlantılı tarımsal peyzajını ve bu kültürün tarihsel gelişimini yansıtan önemli bir güzergâh olarak öne çıkıyor.

Iter Vitis Rotası üzüm bağları, geleneksel üretim teknikleri ve yerel bağcılık mirası gibi unsurlara odaklanarak, bölgesel bağcılık kültürünü koruma ve tanıtma misyonunu üstleniyor.

Ayrıca, bu güzergâh bağcılık kültürüne sahip olan alanları hem sürdürülebilir turizm destinasyonları hem de eğitici rotalar hâline getirmeyi amaçlıyor.

Kapadokya bölgesinin Iter Vitis Bağcılık Rotası’na dâhil edilmesi, bölgenin zengin bağcılık mirasının uluslararası platformda tanıtılmasına ve yerel üreticilerin görünürlük kazanmasına katkı sağlayacak. Bununla birlikte, bölgedeki bağcılıkla ilgili kültürel unsurların korunması, sürdürülebilir turizmin desteklenmesi ve kırsal kalkınmaya yönelik yeni projelerin hayata geçirilmesi için de önemli iş birliği fırsatları sunuyor.

Kapadokya’da ilkbahar çiçekleri karla buluştu Kapadokya’da ilkbahar çiçekleri karla buluştu

Üyeliğin, Kapadokya’nın zengin bağcılık geleneğinin uluslararası alanda tanıtılmasına ve bölgedeki sürdürülebilir turizm projelerinin gelişimine katkı sunması hedefleniyor. 

Kaynak: BÜLTEN