Tarım Danışmanı Yeşil, Kabakgillerde mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) hastalığının akdeniz bölgesinde kavun ve hıyarın önemli hastalıklarından biri olduğunu belirtti.

Hastalığın bazı yıllar epidemi yaparak çok büyük zararlara yol açabildiğini aktaran Yeşil, bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi;

TANIMI VE YAŞAYIŞI

“Pseudoperonospora cubensis kabakgiller de mildiyö hastalığına neden olan fungal bir etmendir. Hastalığın etmenleri rüzgâr, yağmur damlaları ve tarım aletleri vasıtasıyla kolayca çevreye yayılabilirler. Bu şekilde taşındıkları kabakgil bitkileri üzerinde oluşan zoosporların çimlenmesiyle bitkiye giriş yaparlar. Epidemi, 20-22 derece sıcaklık ve yüzde 90 orantılı nemde gerçekleşir.”

HASTALIK BELİRTİLERİ VE YAYILIŞI

“Hastalık, yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Bu lekelerin rengi zamanla koyulaşır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında fungusun üreme organlarından oluşan gri veya menekşe renginde bir küf tabakası görülür. Hastalığın şiddetine göre bitkideki hastalıklı yapraklar sararıp, kahverengine döner, önce yaşlı yapraklar, daha sonra da taze ve genç yapraklar kurur ve bitki tamamen ölür.

En büyük altyapı projesi hızla ilerliyor En büyük altyapı projesi hızla ilerliyor

Bu hastalık orantılı nemin yüksek olduğu üretim alanlarında ekonomik seviyede ürün kaybına neden olabildiğinden, hıyar ve kavun ekim alanlarında mücadeleyi gerektiren bir hastalıktır. Konukçuları, hastalık etmeni hıyar, kavun, karpuz, kabak ve kornişonda görülür.”

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

“Kültürel önlemler: Hava sirkülasyonunu sağlamak için sık dikim yapılmamalıdır. Tarlada çapalama ile yabancı otlarla mücadele yapılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı, seralarda ise çok iyi havalandırma yapılmalıdır. Hastalıklı bitkiler toplanıp tarladan uzaklaştırılarak derin bir çukura gömülmelidir. Nemin yüksek olduğu dönemlerde kültürel işçilikten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadeleye bitkiler kol atmaya başladığında ya da çevrede ilk mildiyö belirtileri görüldüğünde başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilmelidir.”

Muhabir: MEHMET GÜNAY