İl Müdürü Memiş, Kapadokya Zöhdü Çelik Mantar ve Kompost Üretim Tesisinin çalışmalarını yerinde incelemek üzere gittiği Gülşehir ilçesinde mantar üretim tesisini gezdi.
İl Müdürü Memiş, ilk olarak Mantar üretim tesisini gezerek işletme yetkililerinden üretim faaliyetleri konusunda bilgi aldı. Ardından Nevşehir’de ilk olarak faaliyete başlayan işletmeye ait kompost üretim tesisini gezerek incelemede bulundu.
İşletme yetkilileriyle yapılan görüşmenin ardından İl Müdürü Memiş, üretimin ve üretenin her daim destekçisi olmayı sürdüreceğini söyledi.
KOMPOST NEDİR?
Mantarın üzerinde üretildiği ortama kompost adı verilir. Kompostun yapılması mantar üretiminin en can alıcı noktasıdır. Kompost yapımında yapılacak bir hatanın düzeltilmesi oldukça zordur. Bozuk hazırlanmış bir kompost üzerinde çoğu kez mantar miselleri gelişemez. Bazı küçük hatalar, üretim yapılmasına izin verse bile, alınan ürün miktarı çok düşük olur. Bu ürün miktarı, mantarın üretimi için yapılan giderleri karşılamaz
KOMPOSTLAŞTIRMANIN AMAÇLARI
Fiziksel ve kimyasal olarak homojen bir ortam elde etmek, mantar misellerinin rakip mikroorganizlardan daha iyi gelişebileceği uygun bir ortam yaratmak ve rakip organizmaların yeğlediği besinler yerine mantarın beslenmesi için gerekli besinleri oluşturmaktır.
KOMPOST NASIL ELDE EDİLİR?
Kompost yapmaya başlamadan önce, kompost yapımında kullanılacak şema, kompost miktarı (her seferinde bir üretim odasını dolduracak miktar olarak) hesaplanır. 100 m2’lik bir üretim alanı için 8-10 ton pastörize edilmiş komposta gerek vardır. Pastörizasyondaki %20-25’lik kayıp hesaplandığında 10-12,5 ton pastörize edilmemiş kompost hazırlanmış olmalıdır. Bu miktar kompost 8-10 ton taze at gübresi ya da 4-5 ton buğday sapından elde edilir.