Yeşil yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “İğde ağacı uzun yıllar yaşayabilen çok bakıma gerek duymayan bir bitkidir. İğde ağacı sonbahar da uykuya geçen iğde ağacı kışın yapaklarını döküp ilkbaharda tekrar uyanır. Baharda uyanan iğde ağacı nisan da çiçek açmaya başlar.

İğde ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklı olabiliyor. İğde ağacı çiçeklenme dönemin de çiçeklerin dökmemesi için;  çiçekler açmadan önce ve çiçekler açtıktan sonra çinko bor verilmelidir. Çinko bor uygulaması İğde ağacı tomurcuk döneminde iken çiçekler açmadan %10 luk çinko bor gübresi, çiçekler %30 açıldığında %10 luk çinko bor uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulama çiçek dökmesini engelleyip meyve tutma yüzdesini arttıracaktır.

Susuz ve kurak yerlerde bile yetişen iğde ağacı toprak neminin sağlandığı yerlerde daha hızlı gelişim göstermektedir. İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Yağışın az olduğu yerler de sınırlı gelişim göstermekte olup yazları kurak geçen yerlerde iğde ağacı ilk dikim zamanı 2-3 defa sulama yapılmalıdır. İğde fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı 20 litredir.

Çiftçilere tarımsal üretim ve destekleme modeli anlatıldı Çiftçilere tarımsal üretim ve destekleme modeli anlatıldı

İğde ağacı iklim seçiciliği yoktur. Her iklim ve her rakımda yetişen kolay adapte olan bir bitkidir. İğde ağacı susuz ve kuraklığa dayanıklı olup bünyesine azotu depolar bu sayede verimsiz toprakta bile yetişir. İğde ağacı soğuklama süresi arttıkça daha çok verimli hale geliyor.”

İğde ağacı 8 metre boylanabilen odunsu yapılı çok yıllık bitkilerdir. İğde ağacı bodur ve yarı bodur üretimi olmadığı için iç mekân balkon, teras ve evde yetiştiricilik uygun değildir.

Kaynak: HABER MERKEZİ