Keçeci, yaptığı açıklamada, evlerinde, bahçelerinde, özel mülklerinin sınırları içinde kedi ve köpekleri ile birlikte yaşayan vatandaşların bu hayvanları kimliklendirmesi için son tarihin 31 Aralık olduğunu söyledi.
Hayvanların kayıt altına alınmasının zorunlu hale geldiğini aktaran Keçeci, “Hayvanları Koruma Kanununda ev hayvanı; gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdür. Bugüne kadar ev hayvanlarını kayıt altına aldırmamış olanlar için yasada son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir.” dedi.
Hayvanların kayıt altına alınmasının önemini anlatan Keçeci, şunları söyledi: “Ev hayvanının kayıt altında olması hem hayvanların haklarının korunması açısından hem de sokak hayvanlarının artışını önlemek için çok önemlidir. Hayvanların kayıt altına alınması sayesinde hayvanların haklarının korunması ve sokağa terk edilme oranlarının düşmesi hedeflenmektedir. 31 Aralık 2022 tarihine kadar ev hayvanını mikroçiple kayıt altına aldırmayan kişilere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince hayvan başına idari para cezası uygulanacaktır. Kedi ve köpek sahibi vatandaşlarımızın sahibi oldukları hayvanların kimliklendirilmesi amacıyla Serbest Veteriner Hekimlere 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvurması gerekmektedir.”