Tarihte coğrafyasında en nitelikli atların yetiştirildiği bir merkez olarak da bilinen ve eski Pers dilinde Katpatuka(Güzel Atlar Diyarı) olarak da isimlendirilen Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ürgüp ilçesinde At Festivalinin düzenleneceği bildirildi.

Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, Kapadokya bölgesi ile özdeş haline gelen atların tarihte tarım eksenindeki temel hayatın en önemli ulaşım ve işgücünün en önemli değeri olarak ele alındığını belirterek, bu güçlü potansiyelinde günümüzde özellikle turizm sektörünün vazgeçilmez bir değeri haline geldiğini aktardı.

60 saniyede Nevşehir gündemi (14 Ağustos 2024) 60 saniyede Nevşehir gündemi (14 Ağustos 2024)

Başkan Bul, bölgede milyonlarca yıl öncesinden de atların varlığının 1970 -1980’li yıllarda Ürgüp ilçesinin Karain köyü ile 2010’lu yılların ortalarından itibaren Ürgüp ilçesinin Sofular ve Taşkınpaşa köyleri ile Kızılırmak Havzasının Avanos ve özellikle de Gülşehir ilçesi yakınlarında Nevşehir’de de olan Paleontoloğ, Prof. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan bilimsel kazılarla da atların atasına ait bulguların ortaya konulduğunu, gerek geçmişte ve gerekse bugün halen tarım ve turizm sektöründe yoğun olarak kullanılan atların Kapadokya için ciddi materyal bir değer olduğuna dikkat çekti.

Başkan Ali Ertuğrul Bul; “ Konu atçılıktan açılmışken, Kasım ayı içerisinde Ürgüp’te, “Ürgüp At Festivali” yapıyoruz.

Zaman içinde uluslararası boyut da kazanacak.” değerlendirmesine yer verdi.

Kaynak: AHMET KORKMAZER