1992 yılında dönemin Belediye Başkanı Adan Öcal’ın girişimleriyle turizme kazandırılmak için çalışmalarına başlanan, ancak bir türlü açılamayan Sarısaray Yeraltı Şehri hala turizme kazandırılmayı bekliyor.

1989-1999 yılları arasında iki dönem Göynük’te Belediye Başkanlığı yapan Adan Öcal, Sarısaray Yeraltı Şehri'nin, Kaymaklı, Özkonak ve Derinkuyu yeraltı şehirlerinin bir uzantısı olduğunu söyledi.

Başkan Arı ihalede usulsüzlük iddialarına cevap verdi Başkan Arı ihalede usulsüzlük iddialarına cevap verdi

3 3

“BURASINI AÇTIRMAK BENİM İÇİN BİR UHDE İDİ”

Köy hizmetlerinin katkıları ile yer altı şehrine giden yolu yaptırdığını belirten Öcal, “Elektrik kurumunun yardımları ile de oraya kadar elektriği çektirdim. Kültür Müdürlüğünün katkıları ile de 3 kat olan kısmının temizliğini yaptırdım. O zamanlar yeraltı şehirlerine çok ilgi vardı. Bizde onu değerlendirmek maksadı ile bu girişimlerde bulunduk. İsmi de biraz argo kelime gibi geliyordu Sarıdelik, onu Sarısaray olarak değiştirildik. Sarıdelik ismi köy halkı tarafından verilmişti. Burası daha önceden de bilinen bir yerdi. Benimde yaşamım burada olduğu için burasını açtırmak benim için bir uhde idi. Özkonak, Kaymaklı turizm çekiyordu. Benim de bu turizm gelirlerinden faydalanmak için burayı temizlettim hizmete açtım. Ama o zaman valiliğin almış olduğu bir karar ile 2 yer altı şehrinin yani Derinkuyu ve Özkonak Yer Altı Şehrinin devamına diğerlerinin ise kapatılmasına diye bir karar alındı. Böylelikle açılmadan kapatıldı.”

2 2

“GÖRÜLMEYE DEĞER BİR YER”

1992 yılında Kültür ve Turizm il Müdürlüğünün çalışmaları ile burada temizlik çalışmaları yaptıklarını ama hizmete açtıramayıp yarıda kaldığını aktaran Öcal, “O şekilde bırakıldı ve halende o şekilde duruyor. Benden sonraki başkanlar Turizm İl Müdürlüğüne böyle bir talepte bulunsalardı illaki bir şeyler olurdu. Burası toplamda 7 katlı ama 3 katı temizlenmişti. Orada tur otobüslerini gelebileceği, otobüslerin rahat hareket edebileceği bir alan oluşturmuştum zaten. Görülmeye değer bir yer. Şuan da gezilebilir durumda. Ama katların temizlenmediği için ilgi yok.” ifadelerine yer verdi.

5 54 4

Muhabir: MEHMET GÜNAY