NEVÜ

“Fotoğraflar Yaşlanmaz, Yaşlılar Fotoğraflanır”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Yaşlı Programı öğrencileri ‘’Fotoğraflar Yaşlanmaz, Yaşlılar Fotoğraflanır: Yaşlılarda Fotoğraf ve İyilik Hali Üzerine Bir Proje” gerçekleştirdi.

Abone Ol

NEVÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Yaşlı Programı öğrencileri, “TÜBİTAK 2209-A 2023 Yılı 2. Dönem Çağrısı” kapsamında kabul edilen projenin saha çalışmalarını tamamladı. Proje SHMYO Öğr. Gör. Nurdan Demir danışmanlığında öğrenciler Emel Bayrak, Azra Çetin ve Emine Kaplanduran tarafından yürütüldü. Projede ayrıca Yaşlı Bakımı Programı 1. sınıf öğrencileri de gönüllü olarak görev aldı.

Yaşlı Bireylerin Hayallerini Gerçekleştirdiler

Proje ekibi öğrenciler, projeyi yaşlanan bireylerin hareket kısıtlılığı arttıkça toplumsal hayattan çekilme eğiliminde olduğu ve yalnızlık ve izolasyonun artabileceği, bu sorunla başa çıkmak için yaşlıların aktif katılımının olduğu sanat aktiviteleri kullanılması gerektiği fikrinden yola çıkarak geliştirdi. Proje kapsamında yaşlıların hayallerindeki fotoğrafı kalıcı bir anıya dönüştürmenin yaşlılar üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlayan  öğrenciler, on beş yaşlı bireyle ön görüşme yaparak hayallerindeki fotoğrafları öğrendi.

Yaşlı bireylerin torunlarıyla at üzerinde, üniversite mezuniyet cübbesi giyerken, halı dokurken, emekli olduğu iş yerinde, Kızılırmak kenarında ve doğada fotoğraf çektirmek gibi birçok farklı hayallerinin olduğunu tespit eden öğrenciler, bu hayalleri gerçekleştirilerek yaşlı bireylerin mutluluğunu ve sosyal bağlantılarını arttırdı. Projenin kapanış etkinliği olarak ise katılımcı yaşlılar ve öğrenciler Gülşehir Sadabad Parkı’nda bir araya gelerek piknik yaptı.