GENEL

MTV'de Ek Vergi Düzenlemesi Geliyor!

MTV'de yapılan yeni düzenleme ile ek vergi ödenecek. İnternette "Hangi araçlar ek vergi ödeyecek? Ek Ödeme tarihi ne zaman?" gibi sorular araştırılıyor. Bütün sorular ve daha fazlası haberin devamında...

Abone Ol

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yapılan yeni düzenleme ile ek vergi ödenecek. İnternette "Hangi araçlar ek vergi ödeyecek? Hangi araçlar ödemeden muaf olacak? Ek Ödeme tarihi ne zaman?" gibi sorular araştırılıyor. Bütün sorular ve daha fazlası haberin devamında...

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) araç alım-satımında ek vergi kimin tarafından ödeneceği konusunda değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, 15 Mayıs 2023 tarihinden itibaren aracını devreden değil, aracı alan kişi ek vergiyi ödeyecek. Yeni ek Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulamasına ilişkin düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımladı. Bu düzenlemelerle birlikte araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği konusu da netleşti. Ek MTV ödemeyen kişiler, araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacaklar.

Bu konudaki detaylar, yayınlanan tebliğe göre belirlendi. Örneğin, bir kişi olan (A), 15/5/2023 tarihinde kayıtlı otomobilini (B) kişisine devretti. Bu durumda, 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte araç kaydı olan (B) kişisi, ek verginin mükellefi olacak. Ancak, (C) kişisi 21/8/2023 tarihinde otomobilini (D) kişisine devretti. Bu durumda, devir işlemi 7456 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleştiği için (D) kişisi ek verginin mükellefi olmayacak.

O Tarihte Kaydedilen Araçlarda Ek Mtv’ye Dahil Düzenleme, mevcut kayıtlı otomobiller, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, uçaklar ve helikopterler dahil olmak üzere tüm taşıtları kapsayacak şekilde yapıldı. Ayrıca, 31 Aralık 2023 tarihine kadar kaydedilecek olan tüm taşıtlar da ek vergi kapsamında olacak.

Depremzedeler Karardan Muaf Ancak, depremzedeler bu düzenlemeden muaf tutuldu. 6 Şubat’taki depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas’ın Gürün ilçesinde kayıtlı taşıtlar, deprem sonucunda hasar gören binaların sahiplerine ait taşıtlar ve depremde eşini veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybedenlerin taşıtları ek vergiden muaf tutulacak.

Taksit Seçenekleri Netleşti Ek vergi, iki eşit taksit halinde ödenecek. İlk taksit, Kanunun yayınlandığı ayı takip eden Ağustos ayının sonuna kadar, ikinci taksit ise 2023 yılının Kasım ayının sonuna kadar ödenecek. 2023 yılının son 6 aylık döneminde kaydedilen taşıtların ek vergisi, tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar olacak ve bu vergi, ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenecek.