GENEL

Ağustos'ta İki Süper Ay: Tüm Dünya'dan Görünecek!

Astronomi tutkunları ve gökyüzü meraklıları için müjde! Ağustos ayında gerçekleşecek iki süper ay, gece gökyüzünde şaşırtıcı bir manzara sunacak. İşte detaylar...

Abone Ol

Astronomi tutkunları ve gökyüzü meraklıları için müjde! Ağustos ayında gerçekleşecek iki süper ay, gece gökyüzünde şaşırtıcı bir manzara sunacak. İşte detaylar...

Ağustos ayında, Ocak 2037'ye kadar bir daha gerçekleşmeyecek nadir bir astronomik fenomen olarak iki süper ay ortaya çıkacak. Süper Ay, Ay'ın Dünya'ya normalden daha yakın olması nedeniyle gece gökyüzünde ekstra büyük ve parlak bir küre olarak görünmesi anlamına geliyor. Salı günü TSİ 19:31'de, Sturgeon süper ayı olarak adlandırılan ay en yüksek aydınlığa ulaşacak ve yıldız gözlemcileri için mükemmel bir fotoğraf fırsatı sunacak.

Dört Süper Ay'dan 3'ü Gerçekleşti 2023'te dört süper ay gerçekleşmişti. Bunun ilki 3 Temmuz'da Londra'dan İstanbul'a ve San Francisco'ya kadar çarpıcı fotoğraflarda yer aldı. Bu olayı Ağustos ayı içerisinde 'mavi süper ay' olarak bilinen özel bir olay olan iki süper ay takip edecek.

Yılın Dördüncü Ve Son Süper Ayı 29 Eylül'de Gerçekleşecek Bazı uzmanlar bile yüzyıllar boyunca kullanılan ve bilimsel olmadığı gerekçesiyle eleştirilen 'dolunay', 'süper ay' ve 'mavi ay' gibi farklı terimler nedeniyle kafa karışıklığı yaşıyor. Çoğu insan dolunayın, Dünya'dan görüldüğü şekliyle, tam yüzeyi Güneş'in ışığını yakaladığında, Ay'ımızın yüzde 100 aydınlanması olduğunu bilir. Bu arada bir 'süper ay', normal bir dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünen bir dolunaydır. Süper ay'lar, Ay'ın Dünya'nın yörüngesinde 'eliptik' bir yol izlemesi nedeniyle meydana gelir. Arizona'da yaşayan bağımsız astrofotoğrafçı Andrew McCarthy, Ay'ın Salı gecesi yaklaşık yüzde 30 daha parlak olacağını söyledi.