Bilge Kazak halkımızın şu sözleri vardır: "felaket uyarmaz", ani bir "sessiz düşmanın" neden olduğu hasar çok büyük, bu yüzden mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız. Ancak doğal afetleri tahmin etmek ve önlemek oldukça zordur. Ülkemizdeki taşkınlar doğadaki değişimlerle doğrudan ilgilidir. Bu sadece bizde değil tüm dünyada yaşanan bir olay. Örneğin Suudi Arabistan'da benzeri görülmemiş dolu ve kar yağıyor, diğer ülkelerde ise sel ve son zamanlarda yaşanan depremler gibi doğal afetler yaşanıyor.
6 Nisan günü saat 13.00'te Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, birçok bölgedeki sel durumuna ilişkin Kazakistan halkına bir çağrı gönderdi. "Sevgili yurttaşlarım! Bugün ülkemizin vatandaşlarına özel bir çağrı gönderiyorum. Hepinizin bildiği gibi ülkede şu anda karmaşık bir durum var. Karların hızla erimesi nedeniyle bölgelerde su baskınları yaşanıyor. Bu bir doğal afettir. Uzun yıllardır böyle bir durum yoktu. Bu son 80 yılın en büyük doğal afetidir." Cumhurbaşkanı, ülkenin 10 bölgesinde (Abay, Akmola, Aktobe, Atyrau, Batı Kazakistan, Karaganda, Kostanay, Pavlodar, Kuzey Kazakistan ve Ulytau bölgelerinde) sel nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. "Durum çok karmaşık olsa da mutlaka sorunun üstesinden gelip her şeyi eski haline getireceğiz. Önemli olan vatandaşların refahıdır. Selden etkilenen vatandaşlara şunu söylemek isterim ki, devlet tek bir kişiyi dahi karşılıksız bırakmamaktadır. Hepinize maddi ve diğer yardımlar verilecek. Malzeme masrafları tamamen karşılanır. Felaket yaratan selden uygun sonuçları çıkarmalıyız. Yani eksikleri düzeltmemiz ve uygun dersleri almamız gerekiyor. Ve buna benzer pek çok sınıf var" dedi Devlet Başkanı.
"Yürütme organlarının gönderdiği boşlukların düzeltilmesi için acilen belirli görevler verdim. Şu anda gerekli tüm önlemler alınıyor. Hükümet selin sonuçlarını ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor.Cumhuriyetçi karargâh Başbakan öncülüğünde kuruldu. Başbakan, yardımcıları ve Acil Durumlar Bakanı afet bölgelerini ziyaret ediyor. Tüm kurtarma operasyonları doğrudan benim gözetimim altındadır. Sel ile mücadele için Acil Durumlar Bakanlığı'nın tüm kaynakları seferber edildi. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Ulusal Muhafızlar, Silahlı Kuvvetler ve Ulusal Güvenlik Komitesi uzmanları da kurtarma operasyonlarına aktif olarak katılıyor."
Cumhurbaşkanı ayrıca, etkilenen bölgelerdeki yönetimlerin gece gündüz çalıştığını, on binlerce gönüllünün de yardımda bulunduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı, afet önleme çalışmalarındaki eksikliklerden, su yönetimi uzmanlarının eksikliğinden, doğanın ihmal edilmesine kadar pek çok sorunun düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Hükümet ve yerel yürütme organları sel kontrolünü etkili bir şekilde koordine etmelidir. Su altında kalan bölgelerde hukuk düzeninin sağlanması gerektiğini kaydetti.
"Kriz zamanlarında başın bir tarafta, elin ise tek kolda olması özellikle önemlidir. Bu felaketi tek ülke, tek halk olarak birlik olarak aşacağız. Bunu yapabiliriz” dedi Cumhurbaşkanımız.
Safura Böribayeva
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi
Uluslararası İlişkiler Fakültesi
Diplomatik Tercüme Bölümü