Derinkuyu Belediye Başkanı Taner İnce, CHP İl Başkanı Bülent Yumuş, Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı-KESK Dönem Sözcüsü Tarık Kaya, CHP Kadın Kolları Başkanı Yeliz Topraktepe, sendika üyeleri ve vatandaşlar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Borsa Kavşağı’nda toplanarak Diriliş Meydanı’na kadar yürüdü.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM EMEKLİ AYLIKLARIMIZ PULA DÖNÜŞECEK”
Diriliş Meydanı’nda konuşan Başkan Kaya, “Tüm ulusların ortak çıkarı için işbirliği yapabileceği, ekonomik ilişkilerde adaleti ve adaleti inşa edip sürdürebileceği, hiçbir ülkenin geride bırakılmadığı ve tüm erkek, kadın ve çocukların insana yakışır bir yaşam arzusunun tam olarak karşılandığı bir dünya arıyoruz.” dedi.
Vatandaşlara çalışırken yoksulluk, emeklilikte sefalet dayatıldığını söyleyen Kaya, “Çalışırken aldığımız ortalama maaş yoksulluk sınırının yarısına, emeklikte aldığımız maaş ise açlık sınırının yarısına kadar düştü. Görünen o ki önümüzdeki dönem emekli aylıklarımız pula dönüşecek. Bizler hakkımızı aramayalım birlik olmayalım diye her yolu mubah görüyorlar.
İnancımızdan dilimize, siyasal düşüncemizden, cinsiyetimize, doğduğumuz yerden, tuttuğumuz takıma kadar her alanda ayrımcılığı kışkırtıyorlar. Bununla birlikte 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz tüm canların önünde saygıyla eğildiğimizi bir kere daha belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
“AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINMASINI İSTİYORUZ”
Emeğin sömürülmediği yüzde 1’in değil yüzde 99’un mutlu yaşadığı bir ülke istediklerini de aktaran Kaya, “Herkesin güvenceli insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu ekonomik krizlerin salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı bir ülke istiyoruz.” dedi.
Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Vergide adalet için az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Torpilin kayırmanın kapısını sonuna kadar açan mülakat sisteminin kaldırıldığı liyakat ve kariyerin esas alındığı bir ülke istiyoruz. Sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı bir ülke istiyoruz. Haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen KHK’lıların işlerine geri döndüğü, kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğramadığı bir ülke istiyoruz.
Eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu, kadınlara yönelik cinayet, şiddet, taciz ve tecavüzlerin son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı ve İstanbul sözleşmesinin feshinin iptal edilmesini istiyoruz. Çocuklarımızın okula aç gitmediği MESEM projesi adı altında çocuk işçi haline getirilmediği. ÇEDES projesi ile ve yeni diye sundukları bilimden düşünmekten, nitelikli kamusal laik eğitimden uzaklaştıran yeni müfredat diye tanıtılan yönetenlerin ideolojik algılarıyla dolu olan gerçek anlamda eğitimden mahrum kalmayan çocuklarımızın olmasını istiyoruz.”