Nevşehir’deki üreticileri, “Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modeli” hakkında bilgilendirmek amacıyla Ahiler Kalkınma Ajansı Toplantı Salonunda toplantı gerçekleştirildi.

Hayırseverden Sulusaray’a hizmet çadırı bağışı Hayırseverden Sulusaray’a hizmet çadırı bağışı

Düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Valisi Ali Fidan, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Naci Feralan, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Muhammed Feyzi Aygün, MHP Nevşehir İl Başkanı Adnan Doğu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Gizligider, Türkiye’nin dünyanın en büyük tarım ihracatçılarından ve en büyük tarımsal üretim gerçekleştiren ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

“DÜNYANIN EN FAZLA ÜRETİM YAPAN 5. ÜLKESİYİZ”

Dünya’da toprak ve arazi büyüklüğü, iklim şartları ve en büyük avantajı nüfusu itibarıyla Çin’in 1. sırada olduğu bilgisini veren Gizligider, “Hemen ardından Hindistan geliyor, Brezilya geliyor, Amerika var ve biz bu yıl Rusya’yı çok az bir farkla geçerek 5. Sıraya oturduk. Yani 4.4 trilyon dolar dünya toplam parasal gayrisafi yurtiçi hasılasında Türkiye 5. Sırada. Dünyanı en fazla üretim yapan 5. ülkesiyiz.” dedi.

Son 50 yılda dünya nüfusunun iki katına çıktığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Gizligider, “Kentleşme dünyada yüzde 37‘den yüzde 57’ye çıktı ki bu Türkiye’de daha yüksek durumda, yüzde 65’lerin üzerinde.  Bir de doğal afetler, dünyanın ayarlarıyla oynadık ve doğal afetler 5 katına çıkmış. Öte yandan doğal afetlerden en büyük zararı tarım sektörü görüyor. 250 milyar dolar bir doğal afet zararı, ekonomik kaybın yüzde 50’si ise doğrudan tarım sektöründe gerçeklemiş.” diye konuştu.

“NEVŞEHİR, KAHİRE OLACAK”

Su konusunda da ülke genelinde ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Gizligider, “Biz şu anda eğer hiçbir tedbir almazsak 2030 itibari ile bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız. Şöyle diyorlar, ne demek su fakiri, Nevşehir, Kahire olacak” dedi.

Whatsapp Image 2024 09 24 At 17.26.02

“NEVŞEHİR’İN YÜZDE 65’İNDE TARIMSAL FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR”

İl Tarım ve Orman Müdürü Memiş de, 5.3 milyon dekar yüz ölçüme sahip Nevşehir’in yüzde 65’inde tarımsal faaliyet yürütüldüğünü söyleyerek, “Çiftçi Kayıt Sistemi’mize (ÇKS) kayıtlı 20 bin çiftçimizle tarımsal ve hayvansal faaliyetlere devam ediyoruz. Yıllık 21 bin ton çerezlik kabak üretimi, 42 bin ton kuru fasulye üretimi ile Türkiye’de birinci sırada yer almaktayız. Patates üretiminde ülke üretiminin yüzde 5’ini karşılamakta ve yedinci sırada yer almaktayız. Kadim geçmişimiz olan bağcılıkta, yetiştiricilikte ve kültürel değer olan üzümde yüzde 15’ini karşılayarak ülke genelinde ilk 5’te yerimiz bulunmaktadır.” dedi.

8 İLÇEDE, 8 ÜRÜN İLE TARIMSAL ÜRETİM PLANLANMASI

Nevşehir’de 8 ilçede, 8 stratejik ürün ile tarımsal üretim planlanması yapıldığını aktaran Memiş, “Yeni destek modelinde yer almıştır. Yeni destekleme modeli uygulaması hakkında il ve ilçe müdürlüklerimizce köylerde, beldelerde eğitim programlarımız devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Müdür Memiş’in konuşmasının ardından Bakan Yardımcısı Gizligider, 2025-2027 yıllarını kapsayan Yeni Bitkisel Üretim Destekleme Modeli ve Yeni Hayvansal Üretim Destekleme Modeli hakkında sunum yaparak vatandaşlara bilgiler verdi.

Toplantı Gizligider’in sunumunun ardından soru-cevap şeklinde devam etti.

Whatsapp Image 2024 09 24 At 17.25.28Whatsapp Image 2024 09 24 At 17.25.28 (1)

Muhabir: RAVZA NUR BAYDEMİR