Vali Fidan, Kapadokya Gorgoli Antik Kenti gezdi Vali Fidan, Kapadokya Gorgoli Antik Kenti gezdi

Ürgüp Ziraat Odası, Tarım ve Orman Bakanlığı kararnamedeki “temel destek” kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere ilişkin Karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Birçok ilki barından bu kararın ardından Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı konusuna Bakanlık tarafından açıklık getirilmiştir. Tarımsal Destekler yüzde 250 civarlarında artırıldı.

DESTEKLEME KALKMAMIŞTIR

Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen Temel Destek olarak revize edilmiştir. Destekleme kalkmamıştır.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacaktır.

Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerimiz kullandığı mazotun yüzde 50'sini, gübrenin de yüzde 25'ini planlı üretim desteği olarak alacaktır. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100'ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50si desteklenmiş olacaktır.

Su kısıtının olduğu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kısmı da "yer altı su kısıtı desteği" olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100'ü desteklenecektir. Ürgüp Su kısıtı ilçeler arasında yer almamaktadır.

Ayrıca uzun zamandır çiftçilerimizin talep ettiği gibi bu destekler ayni olarak değil 2024 ve 2025 üretim yılı ve sonrası için NAKİT OLARAK ödenecektir.

Desteklerin 3 yıllık açıklanması, çiftçimizin önünü görmesi açısından önemli bir durum olduğunu düşünüyoruz.

 2025 YILI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ GÜNCELLEMELERİ BAŞLADI

ÇKS güncelleme işlemleri 1 Eylül de başlamış olup 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecektir. Başvuru dosyaları artık muhtarlıklara gönderilmemektedir.

Kira süresi dolan ve arazi ekleme ve çıkarma gibi durumlar için Dosyalarınızı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden temin edebilirsiniz.

E-devlet üzerinden güncellemesini yapan üyelerimiz Oda güncellemelerini de 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapmak zorundadır.

Bin kişiye yakın çiftçimizin kira sözleşme süreleri bittiği tespit edilmiştir. Odamıza müracaat ederek yeni sözleşme işlemi yaptırılması gerekmektedir. Mağduriyet yaşamamanız için güncelleme işlemlerinizi son güne bırakmayınız” ifadesine yer verdi.

Kaynak: BÜLTEN