Kapadokya Üniversitesinin kurucusu Alev Alatlı Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2008 yılında başlatılan “Temel Metinler Projesi”nin dördüncü etabı tamamlandı. Bu etap kapsamında Bize Yön Veren Metinler altıncı ve yedinci ciltleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla okuyucular ile buluşuyor.

Projenin 2014 yılında yayımlanan ve büyük ilgi gören I. (Büyük Buluşma 750-1040) ve II. (Kuzey Gökkürede Yeni Bir Yıldız Selçuklu 1040-1299) ciltlerinin ardından 2021 yılında Batı Türklüğünün en hayati dönemini, Osmanlı çağlarını ele alan III. IV. ve V. Ciltler Kapadokya Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

İlk iki ciltte olduğu gibi Bize Yön Veren Metinler III - Beylik’ten Cihan Devleti’ne (1299-1606), Bize Yön Veren Metinler IV - Büyük Yüzleşme (1606-1923) ve Bize Yön Veren Metinler V - Alacakaranlıkta Gün Dönümü (1606-1923) adlarını taşıyan ciltlerde, altı asrı aşkın bir süre boyunca hukuktan siyasete, bürokrasiden iktisada, bilimden inanca ve sanata, tüm alanlarda üretilmiş ve insana, topluma, devlete yön vermiş dokuz yüze yakın metinden yapılan seçkiler bir arada sunulmuştu.

Projenin dördüncü ve son etabını oluşturan 1923-2000 yılları arasında tarihten hukuka, kadın hareketlerinden tıp ve eczacılığa, fen ve doğa bilimlerinden dini ilimlere, toplumsal hayattan mimariye, musikiden edebiyata kadar çok çeşitli alanlarda kalıcılığını ispat etmiş metinlerin ilgili alanların uzmanları tarafından bir araya getirilmesiyle hazırlanan VI. ve VII. Ciltler genç Cumhuriyetin sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınma hamlelerini aydınlatacak şekilde, özgün ve yalın bir dil kullanılarak sonraki kuşaklara aktarma gayesiyle yayımlanmıştır.

TEMEL METİNLER PROJESİ NEDİR?

Altınyıldız'da veliler bilgilendirildi Altınyıldız'da veliler bilgilendirildi

Dört etaptan ve toplam 11 ciltten oluşması planlanan Temel Metinler projesi, Doğu’da ve Batı’da toplumları, medeniyetleri ve devletleri şekillendiren metinlerin karşılıklı okunmaya ve değerlendirilmeye uygun biçimde, tarafsız ve yorumsuz olarak bir araya getirilmesini amaçlamaktadır. Projenin Batı’ya Yön Veren Metinler adlı ilk etabı, dört cilt halinde 2010 yılında yayınlanmıştır. Bize Yön Veren Metinler adı verilen ve üç etaptan oluşan 7 ciltlik ikinci kısmının çalışmalarına da I. ve II. Ciltler, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkılarıyla 2016 yılında, III, IV ve V. Ciltler ise T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 2021 yılında okuyucuyla buluşmuş; ülkedeki tüm kurum ve kuruluş kütüphanelerine ulaştırılmıştır. Cumhuriyet dönemini ele alacak 4. etabın da cumhuriyetin 100. yılında tamamlanmasıyla, Dünya coğrafyasının önemli bir bölümünü şekillendirmiş tüm kritik metinler, günümüz Türkçesiyle okuyucunun istifadesine sunulmuştur.

Kaynak: BÜLTEN