Batı Nil Virüsü Nedir?
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Culex cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs, Flaviviridaeailesinin Flavivirüs cinsinde yer alır. Batı Nil virüsü, kişiden kişiye direkt olarak bulaşmaz. Kirli sularda, fosseptiklerde üreyen bu türe ait sivrisinekler geceleri kan ile beslenirler. Ülkemizde de var olduğu bilinen Culex türü sivrisineklerin bulaştırdığı virüs özellikle atlar ve insanlar üzerinde etkilidir. Potansiyel olarak insan yaşamını tehdit eden Batı Nil Enfeksiyonu, pek çok nörolojik semptoma yol açar.
Batı Nil Virüsü Belirtileri Nedir?
Hastalığın kuluçka süresi 3-14 gündür. Hastaların belirli bir kısmında görülen belirtiler; ateş, kas ağrısı, baş ağrısı iştahsızlık, halsizlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü ve lenf bezlerinde şişlik görülür. Ancak çoğu hastada ise herhangi bir belirti görülmez. Bu hastalıkta yaklaşık 1 hafta içerisinde iyileşme beklenir.
Batı Nil Virüsü Tedavi Yöntemleri
Hastalığa spesifik bir tedavi yoktur. Klinikte destek tedavisi esastır. Hastalığın nöroinvazivformunda ölümler olabilmektedir. Hastalıktan korunmak için insanlara yönelik aşı bulunmamaktadır. Atlara yönelik aşı uygulamaları yapılabilmektedir.