Hayvanların kulak küpesine ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların da Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması gerektiğini söyleyen Keçeci, bu şartların karşılanmadığı durumlarda ise hayvanlar satın alınmaması gerektiğini aktardı.

Keçeci, “TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr web sayfası "HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı" mobil uygulaması kullanıma açılmıştır. Bu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir. Cildinde yara, bere olmayan, besi durumu iyi, görünümü sağlıklı, bakışları canlı; tüyleri parlak, düzgün ve yatık olan sağlıklı hayvanlar arasından kurbanlar seçilmelidir. Hasta, zayıf, düşkün, kör, boynuzu kırık; dili, kuyruğu, kulakları veya memesi kesik; dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük hayvanlar kurban vasfı taşımamaktadır. Küçükbaş kurbanlık hayvanlar 1 yaşını, büyükbaş kurbanlık hayvanlar ise 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.” dedi.

KESİM ÖNCESİNDE VE SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Keçeci, sorunsuz şekilde kesim yerine getirilen kurbanlıkların, stressiz ve ideal bir dinlendirme devresini takiben uygun sağlık şartlarını taşıyorsa kesime alınabileceğini belirtti.

Keçeci, “Kurban kesim yerleri, Kurban Bayramı öncesinde hazırlanıp kesime uygun hâle getirilmeli; vatandaşlarımız da hayvan refahına, temizliğe ve hijyene özen göstererek kurban kesimlerini gerçekleştirmelilerdir. Kurban kesim alanlarında görevli Veteriner Hekim gözetiminde, kesim ve parçalama işlemleri yapılmalıdır. Kesim esnasında iç organlarda veya karkasta anormal bir renk veya oluşum görülmesi durumunda, görevli Veteriner Hekime danışılmalı; etlerin tüketilmesi ile ilgili hekim onayı alınmalıdır. Kurban iç organları ve kanı, çevreye atılmamalıdır. Kurbanlığın kullanılmayan kısımları uygun şekilde bertaraf edilmelidir. Etlerde çevre veya insan kaynaklı bir bulaş olmamalıdır. Kesim ve parçalama işlemleri mümkün olduğunca hızlı olmalı, et uzun süre açıkta bekletilmemelidir. Kurban kesildikten sonra ilk 24 saat, 0 eksi 4 derece aralığındaki sıcaklıkta muhafaza edilmeli, eti parçalama işlemi hızlı yapılmalı, hazırlanan etler mikrobiyal üremenin olmayacağı buzdolabı sıcaklığında artı 4 derecede bekletilmelidir. Akciğer, dalak gibi iç organlar tüketilmemelidir. Etler uzun süre saklanacaksa derin dondurucu dolapta eksi 18 derecede 6 ay, eksi 30 derecede 1 yıl muhafaza edilmelidir.” diye konuştu.

Editör: Mehmet Günay