Ekici, 24 Temmuz 1908 tarihinde sansürün kaldırılmasının, Türk basınının bu günlere gelmesinde önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

“BASIN MENSUBU ARKADAŞLARIMIZA GEREKLİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMALI”

Başkan Arı “Gazeteciler Günü ve Basın Bayramını” kutladı Başkan Arı “Gazeteciler Günü ve Basın Bayramını” kutladı

Basının demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu belirten Ekici, “Tüm kamu kurum, kuruluş, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin basın mensuplarına işlerinde yardımcı olmasını diliyorum. Yaşadığımız şehrin ve ülkemizin gelişmesinde basının önemi unutulmamalı, basın mensubu arkadaşlarımıza gerekli kolaylıklar sağlanmalı.

Zor şartlar altında hayatlarını idame ettiren meslektaşlarımın yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için de gerekli yasal düzenlemelerin yapılması en büyük dileğimiz. Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir basının, demokrasinin en etkili ölçütlerinden biri olduğu unutulmamalı. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokratik bir düzenden, insan haklarından ve sosyal gelişmişlikten söz edilemez. Bu çerçevede basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz Basın Bayramını ve basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü bir bayram değil dayanışma ve mücadele günü olarak kutlamaya devam ediyoruz.

Görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın emekçilerini saygıyla anıyor, gece – gündüz demeden, günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük özveriyle çalışan basın mensuplarına selam ve sevgilerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

BASIN ÖZGÜR VE SANSÜRSÜZ OLMALI

Gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması gerektiğini belirten Ekici konuşmasına şöyle devam etti, “Bugün geldiğimiz bu noktada özellikle yerel basınımızın karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir.

Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi büyük bir önem arz etmektedir.

Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçilmelidir.

Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.”

Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından söz edilemez.

Basının özgürlüğüne son veren ve basını temel işlevini yapmaktan uzaklaştıran sansür ise, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

Bu engelleri aşmak için var gücümüzle mücadelemize dayanışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Muhabir: MEHMET GÜNAY