Sofraların vazgeçilmezi sarı, siyah ve pembe türdeki erikler, Bahçeli köyünde bir dizi işlemden geçtikten sonra damlarda kurutularak iç ve dış piyasaya sunuluyor.

Ünlü oyuncu Ahu Tuğba hayatını kaybetti Ünlü oyuncu Ahu Tuğba hayatını kaybetti

Bahçeli köyü muhtarı Kadir Korkmaz yaptığı açıklamada, Bahçeli köyünde yaklaşık 50-60 yıl önce kayısının kurutulması ile başlayan meyve kurutuculuğunun erik ile yoğun şekilde sürdüğünü belirtti.

“YILLIK ÜRETİM 600-700 TON”

Korkmaz, bu yıl gerek Bahçeli köyü ve gerekse civar şehirlerden de sarı, siyah ve pembe erik alımıyla 600 ton civarında yaş eriğin değerlendirildiğini belirtti.

Bir dizi işlemlerden geçtikten sonra kurutulmuş haliyle 160-170 ton eriğin iç ve dış piyasaya sürülmesinin planlandığını söyleyen Korkmaz, “Önce kayısıdan başladık, şu an ilerleyip gidiyoruz, daha da ilerlemeyi düşünüyoruz. Erik potansiyelimiz artmaya başladı, yıllık üretimimiz 600-700 ton düzeyinde, eriğin kurutulması ile 150-200 ton kuru eriği iç ve dış piyasaya gönderiyoruz. Kurutulmuş erikleri ABD, Azerbaycan, gibi dış piyasaya gönderiyoruz. 10 yıldır ihracatımız devam ediyor, organik olduğu için talep artıyor. İç ve dış piyasaya ihracımız artarak devam ediyor. Organik olduğu için aroması, lezzeti gün kurusu olarak. Bahçeli köyümüzde 100’ün üzerinde aile bundan yararlanıyor.” dedi.

Kurutulmuş erik alanında çalışmalar yapan Bahçeli köyü sakinlerinden Mustafa Özata da, Bahçeli köyünün Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından hazırlanan üst ölçekli planda E.K. ibaresi alarak ekolojik tarım yapılan köy olarak tescillendiğini belirtti.

“TAMAMEN DOĞAL KURUTMA ŞEKLİNDE UYGULANIYOR”

“Özata, “Tarım, hayvancılık ve arıcılıkla uğraşıyorum. Bahçeli köyünde isminden de anlaşılacağı üzerine Bahçe tarımı ağırlıklı olarak yapılmaktadır. Köyümüzde kayısı ve erik işlemleri devam ediyor. Bahçeli köyünde ürünlerimiz katma değer oluşturarak piyasaya sürülür. Kayısı ve erikte kurutma işlemi tamamen doğal kurutma şeklinde uygulanıyor. Son zamanlarda artan talepler üzerine sadece köyümüzdeki ürünler talebi karşılamaya yetmediği için civar şehirlerden de gelen ürünlerle tonajımızı yükseltiyoruz. Bu yıl 500-600 ton olarak köyümüze yaş erik geldi. Burada çekirdeği çıkarılarak kurutma işlemi yapılarak yaklaşık 160-170 ton kuru erik elde edilmesi planlanıyor. Kurutulmuş erikler ise iç piyasa ve Uzakdoğu ile Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Eriklerin çekirdekleri de, kalorifer kazanlarında ve sobalarda ısınma amaçlı kullanıyoruz. Bahçeli köyümüz,  Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından hazırlanan üst Ölçekli planda E. K. ibaresi alarak ekolojik tarım yapılan köy olarak da tescillenmiştir.” dedi.

9B04Aa11 9884 47E4 9Edc 003C280Cd68A Kopyala 597X4482F942D89 2882 4920 9E1F 57E0De64285E Kopyala 597X448

Muhabir: AHMET KORKMAZER