Bağlarda görülen en önemli zararlı salkım güvesi yine en önemli hastalıklardan biriside külleme hastalığı. 

Bağ hastalık ve zararlılarına yönelik açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş yaptığı açıklamada “İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan ve takibi yapılmakta olan Elektronik Erken Uyarı ve Tahmin Sisteminden alınan veriler ile teknik personellerin arazide yaptıkları çalışmalar neticesinde, salkım güvesi popülasyonunun zarar eşiğine geldiği anlaşılmıştır. Ayrıca İlimizde son zamanlarda nem ve yağışların çok olmasından dolayı bağlarda görülen külleme hastalığında da artış olacağı beklenmektedir.  Üreticilerimizin 1’nci döl Salkım Güvesi ilaçlaması ile 1’nci dönem külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapması son derece önemlidir. Mücadele zamanı ile ilgili ilan ve duyurular çiftçilerimize SMS yolu ile de bildirilmektedir. Daha detaylı bilgi için en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuru yapılması önemle rica olunur.” dedi.

Salkım güvesi yılda 3’ncü döl vererek bağlarda ciddi verim kayıplarına sebep olan bir zararlı. 1’ncü döl larvaları tomurcuk ve çiçek döneminde, 2’nci döl larvaları koruk döneminde 3’ncü döl larvalar ise üzümlerin olgunlaştığı dönemde zarar vermekte.

Zarara uğrayan tomurcuk ve çiçeklerin dökülmesine, önemli derecede verim ve kalite kayıplarına neden olmakta.  Bağlarda külleme mantari bir hastalık olup omçanın tüm yeşil organlarında görülmekte.

Külleme ile mücadele için 2 bazı yıllar için 3 kimyasal mücadele yapılması gerekebilir.

İlk kimyasal mücadele uygulaması sürgünlerin 25-30 santimetre uzunluğuna geldiğinde, 2’nci uygulama çiçek dökümünden sonra, 3’ncü uygulama tanelere ben düşme döneminde yapılması gerekmekte.

Editör: Mehmet Günay