Danışman Yeşil, doğal olarak bütün canlıların temel yapıtaşı olan protein, amino asitlerin oluşturduğu karmaşık bir yapı olduğunu söyledi.

Proteinler yaşamın temel bileşeni olarak canlılığın, biyoçeşitliliğin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Yeşil, “Proteinler hücre haberleşmesi, bağışıklık yanıtı, hücre tutunması ve hücre bölünme döngüsünde yer alır. Kısacası hayatın devamı için en önemli yapıtaşlarındandır. Amino asitler birleşerek peptid ve polipeptidleri oluşturur, ardından özelliklerine göre birleşerek proteinleri oluştururlar. Bitkiler, tohumun toprakla buluştuğu andan itibaren çimlenme, kök gelişimi, yaprak oluşumu gibi birçok aşamada toprak, çevre ve iklimsel açıdan mücadeleye başlarlar. Bu sebeple bitkiler kendi bağışıklık sistemini devreye sokar ve doğal olarak kendini savunur. Bu aşamada amino asit, peptidler ile dışardan müdahale ederek bitkilerin gelişimine destek verilebilir. Yapraktan aminoasitlerin uygulanması, genel olarak bitkilerin, özellikle büyümenin kritik aşamalardaki gereksinimlerine dayanır.” dedi.

“AMİNOASİTLER BİTKİNİN, FİZYOLOJİK FAALİYETLERİNİ ETKİLEYEBİLİR”

Bitkiler Stomalar yoluyla peptid, aminoasitleri emdiğini aktaran Yeşil, Bu işlem, çevre sıcaklığı ile orantılıdır. Yaklaşık 20 önemli Aminoasit, peptidler, protein sentezindeki, her bir işlemin sürecine katılırlar. Araştırmalar, Aminoasitlerin doğrudan veya dolaylı olarak bitkinin, fizyolojik faaliyetlerini etkileyebileceğini kanıtlamıştır. Protein Hidrolizatı (Proteinlerin parçalanmaya uğraması sonucunda oluşan aminoasitlere verilen addır) yapraktan ve damlama sulama ile bitki besleme olarak kullanılır ve protein sentezi için hazır yapı taşları sağlar. Toprağın mikroflorasını iyileştirmekte, böylece besinlerin asimilasyonunu kolaylaştırmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Seracılık Yaygınlaşıyor Projesi başlıyor Seracılık Yaygınlaşıyor Projesi başlıyor

Yeşil bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verd; “Gerilime direnç, Yüksek sıcaklık, düşük nem, don, zararlılar, kar fırtınası, kuraklık, sel gibi çevre şartları, bitki metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve bu da ürünlerin kalitesini ve verimini düşürür. Stres koşullarından önce, sırasında ve sonrasında peptidlerin uygulanması, doğrudan doğruya stres fizyolojisi ile ilişkili olarak, stresi önler ve iyileştirir.”

Muhabir: MEHMET GÜNAY