Shape Your Future With AHİKA (Geleceğinizi Onunla şekillendirin), İŞKUR, Kapadokya Üniversitesi, KAPTİD (Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği), ASBİD (Anadolu Sıcak Hava Balon İşletmecileri Derneği) projelri kapsamında açılan kursta 40 kursiyere sertifikaları verildi.

"Cami Çocuk Buluşması" Nevşehir Külliye Camii'nde yapıldı "Cami Çocuk Buluşması" Nevşehir Külliye Camii'nde yapıldı

“Bu dallarda elaman ihtiyacı olan işverenlerimiz bizimle irtibata geçmesini rica ediyoruz.” diyen Nevşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Bendeş, “Avrupa birliği, Ahiler, İŞKUR projesi kapsamında; Balon Pilotu, Balon bakım teknisyeni, İngilizce dil eğitimi ve Yerel turizm konularında kurslar açtık.

Kurslarımızda 30 bayan 10 erkek toplam 40 kişiye sertifikası verilen  kursiyerlerimiz mezun oldu. Turizm sektörü de olabilir ama Özellikle Baloncu işverenlerimizden işe yerleşme konusunda hassasiyet bekliyoruz. Elaman ihtiyacı olan işverenlerimiz bizimle irtibata geçmesini rica ediyoruz.” dedi.

Bendeş, proje hakında bilgilendirdi

Hazırlanan bu proje hakkında da geniş bilgiler aktaran Ali Bendeş, “Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı İçin Hibe Programı (NEET PRO) kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Shape Your Future with AHİKA isimli proje tam başvuru sürecinde başarılı bulunmuş 03 Mayıs 2023 tarihinde sözleşme makamı ile Ahiler Kalkınma Ajansı arasında hibe sözleşmesi imzalanmıştır.

Proje kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan dar gelir grubunda bulunan gençlere yönelik 18-29 yaş aralığında bulunan toplamda 40 genç (30 kadın, 10 erkek) için sıcak hava balonu pilotluğu, sıcak hava balon bakım teknisyenliği, İngilizce dil ve yerel turizm eğitim programından yararlanması imkânı sağlanmıştır. Projenin 01.08.2023 – 31.07.2024 tarihleri arasında uygulamada olacaktır.

Kursiyerlerin eğitim yaş durumları

Proje kapsamında başvurular Nevşehir’de ikamet eden proje şartlarını sağlayan 18-29 yaş aralığındaki adaylar arasından seçilmiş olup seçilen adaylardan 7’si Lise Mezunu, 16’sı Ön Lisans Mezunu ve 17’si ise Lisans mezunudur. Adaylar yapılan Türkçe, Matematik ve İngilizce sınavlarındaki başarılarına göre seçilmiştir.

Projede güncel durum

Proje kapsamında eğitimlere 30 Ekim 2023 tarihinde başlanmış olup teorik eğitimler 5 Şubat 2024 tarihinde tamamlanmıştır. Tamamlanan eğitimlerde her bir kursiyer yapılan sınav sonrasında 3 adet sertifikaya sahip olmuşlardır.  Bu 3 sertifika balon bakım teknisyenliği, İngilizce dil eğitimi ve yerel turizm konularındadır.

Sıcak hava balon pilotluğu eğitimleri ise Kasım 2023 itibariyle başlamış ve şu ana kadar 15 kişi kontrol uçuşlarını tamamlamışlar ve sertifikalarını almaya hak kazanmıştır. 16 kişi ise hali hazırda uçuş eğitimlerine devam etmektedirler. Tüm kursiyerlerin uçuş eğitimlerinin Mayıs ayı ortalarına doğru tamamlanması öngörülmektedir.” dedi.

 Proje Süreci

Şehir için oldukça önem arz eden bu projenin süreci hakkında da maddeler halinde bilgi aktaran Müdür Ali Bendeş açıklamasında şunları söyledi;

• Ne eğitimde ne istihdamda yer almayan 40 gencin sıcak hava balon pilotluğu, balon bakım teknisyenliği, İngilizce dil eğitimi ve yerel turizm eğitimi alması sağlanmıştır.

• Eğitim programları sonunda her katılımcı yukarıdaki 4 meslekte 4 adet sertifika almaya hak kazanmıştır.

• Kursiyer başına, teorik ve uygulamalı eğitimlerle birlikte 610 saatlik bir eğitim alması sağlanmıştır

• 1 adet açılış 1 adet kapanış toplantısı gerçekleştirilmiştir.

•  Nevşehir’de 2 adet sıcak hava balonu farkındalık semineri düzenlenmiştir.

• Sıcak hava balon firmaları ile iş görüşmeleri yapılması sağlanmıştır.

• Proje kapsamında 4 adet başarı hikâyesi videosu çekimi tamamlanmıştır.

• Nevşehir ilindeki kadın istihdamının artırılmasına ve genç işsizliğin azaltılmasına katkı sağlanacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ