Kapalı Pazar Yeri’ndeki açılışa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Belediye Başkanı Mehmet Savran, NEVÜ Rektörü Prof Dr. Semih Aktekin, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, belde belediye başkanları, oda başkanları, ilgili kurum müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.
“TEŞVİK VE DESTEKLER DÜZENLENECEK”
Burada konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bakanlığının son dönemde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Birçok ülkede kuraklık ve su sorunlarının yaşandığını, Tarım ve Orman Bakanlığının bu kapsamda yeni çalışma ve düzenlemeleri faaliyete geçirdiğini kaydeden Gizligider, şöyle konuştu: “Dünyada yeni normal konuşuluyor. Bu yeni normalin içinde kuraklıklar, sel baskınları, savaşlar ve göçler var. Türkiye’de üretim planlamasını konuşurken, 2024 itibarıyla üretim planlamasını yapan nadir ülkelerden birisi haline geliyoruz. Kimin nerede, neyi, nasıl, ne kadar ekeceği ve dikeceğine o toprağın doğal mirası karar verecek devlet de bunun düzenlemesini yapacak. Teşvik ve destekler buna göre düzenlenecek. Bunlar yapılırken de işin temelinde su olacak. Çünkü içinde bulunduğumuz Akdeniz havzasındaki bütün ülkelerle beraber Türkiye’de de artık su sorunuyla karşı karşıya. Rakam vererek durumun vahameti ve ciddiyetini anlatmak istiyorum. Türkiye’de 2023’te bir önceki yıla göre yağış düşme oranı yüzde 5 azaldı. Ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı Marmara bölgesinde yüzde 25 azaldı. İhracat ve ithalat oranlarımızın hesaplandığı yerli tüketimin hesaplandığı ve bunun tamamının bir plan dahilinde bütün ürün kodlarıyla düzenlendiği yeni bir üretimi 2024 yılı itibarıyla hep birlikte yaşayacağız.”
“VERİMLİLİĞİ NEVŞEHİR’E DE YAŞATACAĞIZ”
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyayı avantaja çevireceğini kaydeden Gizligider, “Türkiye olarak dünyanın incisinde yaşıyoruz. Türkiye öyle bir ülke ki yaklaşık 4 saatlik uçuşlarla dünya nüfusunun yüzde 40’ına ulaşabiliyoruz. Bu avantajımızı üretimde de kullanarak ülkemizi aynı zamanda bir ihracat üssü haline getirmek istiyoruz. Bu iddiamızda Nevşehir’in de önemli bir anlamı olacak. Verimliliği inşallah Nevşehir’e de yaşatacağız.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Nevşehir’de gerçekleştirilen yatırımlar ve destekler hakkında da bilgi veren Gizligider, 2023 yılı yatırım programı çerçevesinde Nevşehir’de ihale edilen 17 projenin 905 milyon liraya, henüz ihale aşamasındaki 16 projenin de 1 milyar 140 milyon lira maliyetle kente kazandırılacağını aktardı.
“NEVŞEHİR’DE 3,5 MİLYON DEKAR ALANDA TARIMSAL ÜRETİM YAPILMAKTA”
Fuarın açılışında konuşan Vali Fidan, tarımın ülkelerin güçlü bir ekonomiye sahip olmasında, yoksulluk oranının azaltılmasında, gıda talebinin karşılanmasında, toplumların gelişmişlik düzeyinin artırılmasında, milli gelire ve istihdama katkı sağlanmasında ve sosyal hayatın iyileştirilmesinde kilit rol oynayan önemli ve stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.
Nevşehir’in yüzölçümünün 5,3 milyon dekar olduğunu ve yüzde 65’i olan 3,5 milyon dekar alanda tarımsal üretim yapıldığını aktaran Fidan, “Bununla birlikte yaklaşık 1,7 milyon dekar alanda tahıl, 235 bin dekar alanda sebze, 227 bin dekar alanda baklagil, 186 bin dekar alanda üzüm üretimi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra 716 bin dekar mera alanında 109 bin 903 büyükbaş, 229 bin 285 küçükbaş hayvan sayısı ile yılda 157 bin 630 ton süt üretimi yapılmaktadır.” diye konuştu.
“NEVŞEHİR TÜRKİYE’NİN EŞSİZ TURİZM CENNETLERİNDEN BİRİSİ”
Vali Fidan, Nevşehir’in tarih ve doğanın iç içe geçerek, bütünsel bir güzellik sergilendiği beldeleri ve bölgede yaşamış uygarlıkların zenginleştirdiği kültürel birikimi ile Türkiye’nin eşsiz turizm cennetlerinden birisi olduğunu belirtti.
Fuarın Nevşehir’de düzenlenmesinin önemli olduğuna değinen Fidan, “Nevşehir sahip olduğu jeotermal enerji kaynakları, beyaz altın olarak adlandırılan ponza madeni, doğal yer altı depoları ve tarım üretimi ile yükselen bir konumdadır ve fuar organizasyonunun Nevşehir Kapadokya’da düzenlenmesi bu anlamda önemlidir. İşte bu noktada hem satıcı ile tedarikçiyi, tüketiciyle alıcıyı buluşturan hem de sektörel gelişmeleri görerek kendi durumlarını gözden geçirme olanağı sağlayan fuarlar, bugünün iktisadi hayatı içinde, şehirlerin ve ülkelerin ekonomilerinde tartışılmaz bir yere ve öneme sahiptir. Bu yaklaşımla 2022 yılında ilk defa 1 – 4 Aralık tarihleri arasında 90 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 1. NEVAGRI Tarım Gıda ve Hayvancılık Tarım fuarı yoğun ilgi görmüş ve 40 Bin ziyaretçi ile buluşmuştur. İlimizde önümüzdeki üç gün boyunca; 2. Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Fuarda 26’sı yabancı menşeili, 16 farklı ilden 84 katılımcı olmak üzere toplamda 110 katılımcı yer alacaktır. Fuarın Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz olmak üzere tüm illerimize, aynı zamanda ticari ataşeliklerimiz kanalı ile Nevşehir’in ticaret yaptığı ve yapmak istediği hedef ülkelere duyurusu yapılmıştır ve bu sene 90 bin ziyaretçi gelmesi beklenmektedir.” İfadelerine yer verdi.
“AMACIMIZ TARIMA, ÜRETİME DİKKAT ÇEKMEK”
Başkan Savran da konuşmasında, tarımın ve hayvancılığın dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önem verilmesi gereken üzerinde düşünülmesi, çalışılması gereken bir konu olduğunu söyledi.
Belediye olarak geçen yıl başlattıkları faaliyetle buğday ve hububat ektiklerini ve nisan ayında da patates de ekeceklerini aktaran Savran şunları söyledi: “Amacımız üreticilerimize rakip olmak değil amacımız tarıma, üretime dikkat çekmek. Tarımın bir meslek haline gelmesinde öncülük etmek. Çünkü tarımla uğraşan nesil şu anda en küçükleri bizim yaşlarımızda. Bunu daha alt yaşlara indirmek gerekiyor. Tarımı ve hayvancılığı bir meslek haline getirmek gerekiyor. Yine belediyemiz bünyesinde kurduğumuz küçük bir kaz çiftliğiyle de ve devam edecek olan küçükbaş ve büyük baş hayvancılıkla da bu konuya da dikkat çekeceğiz.”
“GELECEKTE AMACIMIZ DÜNYA MARKALARINI NEVŞEHİR’DE BULUŞTURMAK”
NTB Başkanı Salaş ise, Nevşehir’in patates üretim ve depolama merkezi olduğunu belirterek, aynı zamanda kabak çekirdeği üretiminde Türkiye birincisi, şeker pancarı, fasulye ve siyah üzümde en önemli üretici il olduğunu vurguladı.
Yaklaşık 10 bin metrekare alana kurulu olan fuarın gerek Nevşehir, gerekse ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını söyleyen Başkan Salaş, “Açılışı yapılan fuar, tarım üreticilerini teknolojik gelişmelerle buluşmasına imkan sağlarken, bir yandan da yeni tarım makinelerinin tanıtımına da olanak sağlayacak. Amacımız ve hedefimiz önümüzdeki fuarlarda dünya markalarını Nevşehir’de buluşturmaktır.” dedi.
Fuar, 17 Aralık Pazar gününe kadar 10.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.