Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan program saygı atışı ve okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Nevşehir Şehitliğinde gerçekleştirilen törene, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, İl Jandarma Komutanı Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Nevşehir İl Temsilcisi Zeki Didinmez, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı (TÜGŞAV) Nevşehir Şube Başkanı Ramazan Çiftçi, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Nevşehir İl Temsilcisi Zeki Didinmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi” unvanının verildiği günün “Gaziler Günü” olarak kutlandığını hatırlattı.

“ULAŞABİLECEĞİMİZ EN ŞEREFLİ MERTEBELERDEN BİRİ ŞÜPHESİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİKTİR”

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millet olduğunu söyleyen Didinmez, “Bu nedenle tarihte bu uğurda çok savaş yapmış, birçok insanı şehit ve gazi vermiştir. Türk tarihinde İslamiyet ile birlikte şehitlik ve gazilik onuru vardır. Türk-İslam tarihimizde şehitlik ve gazilik onuru Türklerin İslamiyet’i kabulü ile İslam’ın gaza inancı ve Türklerin alplik ruhu cihat yolunda birleşerek, kaynaşmıştır. Nitekim bundan sonra cihat eden Müslüman Türklere alp ya da gazi, hayatını kaybedenlere Peygamber efendimizin cennet ile müjdesi şahitlik manasına gelen ‘şehit’ denmiştir. Tarihi savaş meydanlarında kahramanlıkla geçen bir milletin evlatları olarak kutsal değerlerimiz adına verilen mücadelede ulaşabileceğimiz en şerefli mertebelerden biri şüphesiz şehitlik ve gaziliktir.” dedi.

“GAZİLER, VATANSEVERLİĞİN VE KAHRAMANLIĞIN YAŞAYAN ABİDELERİDİR”

Ertaş, Mustafapaşa beldesine destek vermeye hazırız Ertaş, Mustafapaşa beldesine destek vermeye hazırız

Vatan ile birlikte alınan emanetlerden birinin de gaza ruhu olduğunu belirten Zeki Didinmez, “Yüce dinimizden aldığımız ilhamla milletimizin cesaretiyle birleşmiş gaza ruhu bu topraklar üzerinde ölümsüzleşmiştir. Vatanın her karış toprağında bayrağını, istiklalini, istikbalini ve kutsal değerlerini korumak ve savunmak için en güç koşullar altında canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen gazilerimiz milletimizin medarı iftiharı vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir.” diye konuştu.

“GAZİLİK BÜTÜN UNVANLARIN ÖNÜNE GEÇER”

Didinmez konuşmasına şöyle devam etti: “Aziz milletimizin asırlardır Orta Asya’dan Malazgirt’e, Malazgirt’ten İstanbul kapılarına gelene kadar, İstanbul’dan Viyana’ya, Çanakkale’ye, Dumlupınar’a, Kıbrıs’a hain terör örgütü ile mücadele edilen her noktada vatan evlatlarının aklında olan ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ inancıyla bu milleti yenilmez kılan bir güç olmuştur. Gazilik yüce Türk milletinin gönlünde öyle bir yere sahiptir ki bütün unvanların önüne geçer. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu gazidir, Cumhuriyet’imizin kurucusu gazidir, ilk meclisimiz gazidir.”

Program, konuşmanın ardından ortaokul öğrencisi Ayşe Naz Pekpak'ın ‘Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor’ adlı şiiri okumasının ardından sona erdi.

19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı (2)19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı (3)19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı (1)

Muhabir: MEHMET GÜNAY - RAVZA NUR BAYDEMİR