Yıl boyunca gelen bu çağrıların 124 bin 598 tanesi vaka çağrısı, 109 bin 553 tanesi anonsta kapanan çağrı ve 89 bin 761 tanesi ise bilgi, danışma ve gereksiz çağrıdan oluştu.
ASILSIZ ÇAĞRI ORANI YÜZDE 33,82’E DÜŞTÜ
Acil Çağrı Merkezi tanıtım ve farkındalık çalışmaları kapsamında çözüm ortağı kurumları ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalarda, 2024 yılında 65 okulda 11 bin 500 öğrenciye ve vatandaşların yoğun olarak ziyaret ettiği alanlarda 40 bin adet bilgilendirici el ilanı, magnet, balon ve oto kokusu dağıtımı gerçekleştirilerek faaliyete başladığı 2019 yılında yüzde 82 olan asılsız çağrı oranını 2024 yılında yüzde 33,82’e düşürüldü.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Nevşehir Valisi Ali Fidan, Acil Çağrı Merkezlerinin, Acil çağrı yapılmasını gerektirecek durumlarda vatandaşların birden çok numara yerine, tek bir numarayı bilmeleri, acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede ve koordinasyonu en üst düzeyde olarak olay mahalline ulaşmaları amacıyla kurulduğunu belirtti.
Vali Fidan, “Acil Çağrı Merkezlerinin “Yabancı Dil Desteği, Engelsiz 112 ve E-Call” gibi uygulamalar ile toplumun tüm kesimlerinin acil çağrı hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmanın yanı sıra tüm çağrıların da kayıt altına alınmasını sağlıyor. Gerçekleştirilen yeni uygulamalar sayesinde Acil Çağrı Merkezine kısa mesaj (SMS) yoluyla ve web ihbar sistemi aracılığı ile de ihbarda bulunuluyor.” dedi.
“ÇAĞRI MERKEZİ GEREKSİZ VE ASILSIZ İHBARLARLA MEŞGUL EDİLMEMELİ”
Vali Fidan, vatandaşların gereksiz ve asılsız ihbarlar ile çağrı merkezini meşgul etmemeleri gerektiğini belirterek, “Hemşehrilerimizden her bir saniyenin hayat kurtarıcı olabileceği hatırlatılarak vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları ve 7/24 toplumun güven, huzur ve sağlığı için görev yapan 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz ve asılsız ihbarlar ile meşgul etmemelerini önemle rica ediyor, asılsız çağrı oranımızın bu seviyelere düşmesinde gösterdikleri farkındalık için teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.