Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, ülkenin dört bir yanında, refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşların hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan suyun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak hizmete sunulan içme suyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, ülkenin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

Buğdayın su kıtlığına en hassas olduğu dönem Buğdayın su kıtlığına en hassas olduğu dönem

“Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren DSİ Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Whatsapp Image 2024 03 28 At 9.21.55 Am (2)

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğünün Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bizler maziden atiye uzanan, tarihini ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ‘Su Vatandır’ anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir.” dedi.

NEVŞEHİR’DE, 50 BİN 699 DEKAR ARAZİYİ SUYLA BULUŞTURDUK”

Nevşehir’e yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Balta, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yılda Nevşehir’de inşa ettiğimiz 11 sulama tesisi ile 50 bin 699 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” diye konuştu.

“NEVŞEHİR’İMİZE 3 BARAJ, 2 GÖLET VE 8 ADET YERALTI DEPOLAMASI KAZANDIRDIK”

Nevşehir’de refah düzeyinin artması için son 21 yılda; 59 adet tesis ile 2 milyar 851 milyon 646 bin TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Balta, Nevşehir’de son 21 yılda 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını söyledi.

NEVŞEHİR’E MENBA KALİTESİNDE İÇMESUYU

DSİ Genel Müdürü Balta, “Diğer taraftan son 21 yılda tamamladığımız 4 adet içmesuyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 5,14 milyon metreküp içmesuyu temin ediyoruz.

Ayrıca Nevşehir’de taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 24 adet taşkın koruma tesisi ile Nevşehir şehir merkezi, 24 adet yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 6 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz.” dedi.

“TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME YATIRIMLARIMIZ İLE TOPRAĞIMIZ DAHA KIYMETLİ”

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Nevşehir’de 1 adet işin tamamlanarak 172 bin 520 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Nevşehir’de 6 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“NEVŞEHİR TARIMINI BEREKETLENDİREN “SU” TÜRKİYE’NİN ENERJİSİNE KATKI SAĞLADI”

Nevşehir’de son 21 yılda 6 adet hidroelektrik enerji (HES) tesisi işletmeye alınarak yıllık 357,93 milyon kilowatt saat enerji üretimi sağlandığını ifade eden Balta, “Kurulu gücü 87,33 megawatt olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 815 milyon TL katkı sunuyoruz. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yaklaşık 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını Nevşehir’de kurulu olan HES’lerle karşılıyoruz” dedi.

Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta, “DSİ Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Nevşehirlilerden, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” diye koştu.

Whatsapp Image 2024 03 28 At 9.21.55 Am

Kaynak: HABER MERKEZİ