TES Başkanı Urgenç’ten MESEM’e geçmiş olsun mesajı TES Başkanı Urgenç’ten MESEM’e geçmiş olsun mesajı

Tarım Danışmanı Yeşil, ilkbaharın gelmesiyle birlikte üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda tükürük böceğinin görünümünden ve yaşadığı bölgelerden bahseden Yeşil, ayrıntılara şöyle değindi: “Bitkilerin yaprak koltuklarında tükürüğe benzeyen bir köpüğe rastlayanlarınız olmuştur. Bu köpük aslında tükürük böceklerinin larvalarının kendilerini dış etkilerden korumak için geliştirdikleri bir yöntemdir .

Yetişkin bir dişi, 10-50 arası yumurta bırakır. Yumurtalar kışı yaprak koltukları ve yaprak altlarında geçirirler. Baharla birlikte yumurtadan çıkan larvalar kendilerini bu köpükle sarar ve yetişkinliğe erişinceye kadar konuk oldukları bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Köpüğün tadı acı olduğundan diğer avcı böcekleri de kendilerinden uzak tutarak, güven içerisinde erişkinliğe ulaşırlar.

Dört aileden oluşan tükürük böcekleri çok farklı yapı ve renklerde olmalarına karşın, Cercopis intermedia'nın da içinde bulunduğu Cercopidae ailesi tükürük böceklerinin en gösterişli bireylerini barındırır.”

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR